Posjete kompanijama „Standard Furniture Factory“, Ilijaš i „Bosnian Beech Board“, Visoko

 

 

Predstavnice Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Selma Bašagić, sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva i Nina Dabić, saradnik u Sektoru privrede posjetile su kompanije „Standard Furniture Factory“, Ilijaš i „Bosnian Beech Board“, Visoko.

Kompanija „Standard Furniture Factory“ je jedna od najvećih proizvođača namještaja u Bosni i Hercegovini, čija se proizvodnja nalazi na prostoru od 20. 000 m2, a zapošljava 450 radnika. Uslovi rada su dobri i postoje propisi zaštite na radu koji se poštuju. Proizvodni program je veoma raznovrstan i pretežno se bazira na punom drvetu: stolice, stolovi, klupe, komode, kao i na tapeciranom programu: stolice i fotelje. Većinu proizvodnje „Standard Furniture Factory“ izvozi u Njemačku i druge zemlje EU. Predstavnici kompanije su ostvarivali saradnju sa Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i bili su uključeni u mnoge aktivnosti: razne vrste edukacija, dobivanja potvrda i certifikata za izvoz, članstvo u Odboru i Skupštini Asocijacije drvne industrije i šumarstva, i zadovoljni su sa uslugama koje Komora pruža.

Kompanija „Bosnian Beech Board“ je kompanija koja zapošljava 45 radnika i imala bi mogućnost proširenja proizvodnje uz zapošljavanje još toliko radnika, ali problem predstavlja nemogućnost obezbjeđenja stručne radne snage. Kompanija proizvodi razne vrste i modele tapaciranih stolica za hotele, kafiće i restorane i većinu proizvodnje izvozi u Holandiju, Hrvatsku i druge zemlje EU. Predstavnici kompanije su također koristili mnoge usluge VTK/STK BiH i aktivno su sarađivali sa predstavnicima Komore, a posebno sa Asocijacijom drvne industrije i šumarstva.

Zajedničko za obje kompanije je:
– da imaju dosta ponuda za izvoz, ali zbog problema u obezbjeđenju repromaterijala i stalnog rasta cijena, nisu u mogućnosti da prihvate sve ponude;
– Zbog stalnog porasta cijena repromaterijala, veoma teško je formirati cijene gotovih proizvoda kako bi poslovali profitabilno;
– Apeluju na donošenje zakonskih propisa u cilju smanjenja poreza i rasterećenja privrede, kako bi se ta sredstva usmjerila u povećanje plata i bar djelomično smanjio odlazak radne snage;
– Problem sa nedostatkom radne snage je svaki dan sve veći i predlažu da se olakšaju procedure dobivanja dozvola za zapošljavanje radne snage iz uvoza za one profile koji se ne mogu naći na BiH tržištu.

Uz obavljene razgovore, predstavnice Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH su obišle proizvodne pogone i upoznale se sa uslovima rada, proizvodima koji su u fazi obrade, opremom i najsavremenijim CNC mašinama. Posjete su prošle uz obostrano zadovoljstvo sa nadom da za privredu dolaze i bolja vremena i povoljniji uslovi za rad.

Share This