Posjeta turske delegacije VTK/STK BiH

 

 

Delegacija turskih kompanija, predvođena Privrednom komorom Zile, boravi u posjeti Bosni i Hercegovini tokom koje je predviđeno održavanje poslovnih susreta radi unapređenja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Turske te povećanja postojećeg obima spoljnotrgovinske razmjene između dvije zemlje.

Tokom sastanka turskih privrednika s delegacijom Vanjskotrgovinske/ Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine potpredsjednik VTK BiH Ahmet  Egrlić je govorio o stanju bh. pivrede i naglasio da bh. proizvodi imaju imidž dobrih roba na EU tržištu te pozvao turske privrednike za ulaganje u bh. proizvodnju.

Predsjednik Privredne komore Zile, g. Necati Bice se zahvalio i izrazio zainteresovanost za uspostavljanje dugoročne saradnje.

Direktor Agencije za promociju izvoza Bosne i Hercegovine pri VTK BiH Enes Ališković  je članovima turske delegacije predstavio podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni, mogućnostima za ulaganje, kao i aktivnostima Komore usmjerenim ka promociji potencijala kojima Bosna i Hercegovina raspolaže, nakon čega je razgovarano o saradnji te mogućnostima njenog unapređenja.

Poslovni susreti između bh. i turskih privrednika biće održani danas, 14.3. u Hotelu Hills u Sarajevu.

Kompanije koje su u sastavu  turske delegacije posluju u oblasti poljoprivrede, proizvodnje stočne hrane, poljoprivredne mehanizacije, opreme za stočne farme, tekstilne industrije, građevinske industrije (obrada kamena), prerade voća i povrća, proizvodnje montažnih zgrada i sl.

Na poslovni susretima će učestvovati ukupno 29. kompanija – 13 iz Turske i 16 iz Bosne i Hercegovine.

 

Share This