Portugal nova COVID pravila

 

 

Opšte pravilo: svi koji dolaze u Portugal preko kopnene granice moraju ponijeti:

a) EU COVID digitalni sertifikat; ili

b) Dokaz o negativnom testu.

Građani iz zemalja koje nisu članice EU i zemalja EU koje su klasifikovane kao „visoki nivo rizika“ prema klasifikaciji Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a koji nisu predstavili EU COVID Digital Sertifikat – modaliteti testiranja ili oporavka – morat će da predstavi:
a) Dokaz o negativnom PCR testu obavljenom u posljednja 72 sata; ili

b) Dokaz o negativnom testu na antigen urađen u posljednjih 48 sati.

Ne prihvataju se takozvani samotestovi.

Građani zemalja EU koji su klasifikovani kao niski ili umjereni rizični moraju da prezentuju COVID digitalni sertifikat na jedan od tri modaliteta: vakcinacija, oporavak ili testiranje.

Sljedeće kategorije ljudi su isključene iz obaveze testiranja (čak i ako dolaze iz zemalja koje su klasifikovane kao „visoki nivo rizika“), ako prezentuju COVID sertifikat o vakcinaciji ili oporavku:

• Prekogranični radnici, kao oni koji obavljaju redovnu profesionalnu djelatnost u krugu od 30 km od granice;

Radnici u osnovnim službama, kao što su vozači uključeni u drumski transport robe i putnika;

• Radnici raspoređeni u hitne službe i službe pomoći, obezbjeđenje i hitne službe.

Svako tko uđe u Portugal bez digitalnog sertifikata o vakcinaciji, oporavku ili testiranju bit će obaviješten od strane vlasti da sprovede test na COVID, na lokaciji koju naznače lokalni zdravstveni organi. Ovo mjesto se mora nalaziti u radijusu od 30 km od mjesta gdje se obavlja inspekcija i testirani građanin mora da sačeka odgovarajući rezultat. Troškove Covid testa mora platiti građanin. Svako tko odbije da izvrši ovaj test bit će kažnjen.

Ova pravila stupaju na snagu 1. decembra 2021. godine.

Vijest preuzeta sa IRU web stranice: https://www.iru.org/intelligence/flash-info/covid-19-update-applicable-rules-crossing-land-borders