Pokrenuta poslovna platforma “ZB 6 – EU”

 

 

Evropska komisija i Komorski investicioni forum zapadnog Balkana (KIF ZB 6) pokrenuli su zajedničku poslovnu platformu „ZB6-EU“ koja okuplja privrednike regiona i predstavnike EU s ciljem unapređenja dijaloga i podrške zapadnobalkanskim ekonomijama da prevaziđu izazove i pripreme se za integraciju u jedinstveno evropsko tržište.
Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije i ujedno predsjednik Uravnog odbora Komorskog investicinog foruma ZB6, istakao je važnost jačanja dijaloga između poslovne zajednice regiona i EU, kao i inkluzivnog proširenja – progresivnog otvaranja jedinstvenog evropskog tržišta za kompanije i proizvode sa zapadnog Balkana. On očekuje da će rana integracija biti dostupna u sektorima koji su usklađeni sa evropskim pravilima i standardima.

Uspostavljanjem zajedničke platforme i jačanjem dijaloga između poslovne zajednice zapadnog Balkana i institucija EU, postavlja se teren za efikasno rješavanje svih važnih pitanja za poslovanje kompanija koje u velikoj mjeri ispunjavaju sve evropske stanandarde.

Oliver Varhelji, komesar za susjedstvo i proširenje EU pozdravio je pokretanje poslovne platforme „ZB6-EU“, koja je kako je istakao „važna za unapređenje naše strateške saradnje i angažovanja sa poslovnom zajednicom Zapadnog Balkana“. Komesar očekuje da će javno-privatni dijalog omogućiti lakšu primjenu ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.
„Teško je naći razlog zašto region ne bismo prihvatili kao deo EU“, dodao je Varhelji.

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, usvojen u oktobru 2020. godine, ima cilj da podstakne dugoročni ekonomski oporavak regiona, podrži zelenu i digitalnu tranziciju, podstakne regionalnu i integraciju sa EU, a predviđa ulaganja u region vrijedna devet milijardi eura.

Predstavnici privrede regiona okupljeni u Poslovni savjet KIF ZB 6 koji čini 16 vodećih kompanija na Zapadnom Balkanu u diskusiji ukazali su na niz važnih pitanja i izazova u poslovanju firmi na tržištu EU.

Predstavnici Eliksira, Tikveša, Balfin grupe, Alkaloida, istakli su neophodnost pojednostavljenja procedura za brži protok robe ka EU, skraćenje vremena čekanja na graničnim prelazima između Zapadnog Balkana i EU, važnost digitalizacije i ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu, eneregetiku.

Poslovna zajednica Zapadnog Balkana očekuje podršku EU u sprovođenju Zelene agende, unapređenju energetske efikasnosti i većoj upotrebi vodonika i biomase, kao i u prenosu znanja i tehnologija kako bi se zaustavio odlazak mladih sa ovog područja.

 

[wds id=”6”]