Počela privredno-kulturna manifestacija Dani jabuke Goražde 2023.

 

 

Generalni sekretar Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović prisustvovao je otvaranju 19. privredno-kulturne manifestacije “Dani jabuke 2023” u Goraždu. Tokom obraćanja prilikom otvaranja sajma, Bajramović je istakao da je prošle godine u BiH uvezeno jabuka u vrijednosti od 10,8 miliona KM, a izvezeno 7,6 miliona KM. Rekao je da BiH nema odgovarajuće instrumente zaštite kojima bi se ograničio enorman uvoz određenih proizvoda, iako raspolaže idealnim uslovima za njihovu proizvodnju.

„Da bi se poboljšao položaj domaćih proizvođača i poboljšala konkurentnost, potrebno je povećati broj službenih kontrola prilikom uvoza roba s inostranih tržišta i povećati podsticajne mjere te sistemski ulagati u modernizaciju proizvodnje. Nužno je i kvalitetno udruživanja proizvođača s ciljem okrupnjavanja proizvodnje te usvajanje Pravilnika o tržišnim standardima za voće i povrće, na svim nivoima vlasti, koji bi bio usklađen s pravilnikom Evropske unije,“istakao je Bajramović.

Osnovni cilj sajma je promocija voćarstva i Goražda kao voćarskog kraja, a nakon nekoliko godina pauze ponovno je jedan od sadržaja kviz znanja za učenike poljoprivredno–tehničkih škola iz regiona. U okviru manifestacije bit će organiziran i okrugli stol o temi ‘’Zelena energija i energetske zadruge’’, a i ove godine će biti dodjeljena priznanja za kvalitet proizvoda.

Share This