Panelisti konferencije u Trebinju jedinstveni – Regionalna saradnja i zajednički turistički proizvod su ključ uspjeha

 

 

Na juče održanoj konferenciji u Trebinju pod nazivom „Jačanje regionalnih turističkih proizvoda“ panelisti su iznijeli jedinstven stav, te istakli da su regionalna saradnja i zajednički turistički proizvod ključ uspjeha.

U okviru konferencije realizovana su dva panela: „Regionalna saradnja u turizmu – uloga privatnog sektora u promociji regiona kao jedinstvene turističke destinacije“ i „Razvoj održivog turizma – najbolje svjetske prakse“. Učesnici navedenih panela bili su: Dragan Bogdanić (ZTC Banja Vrućica), Sead Krupalija (BH Passport), Davor Krešić (Hotel Sunce Neum), Mirko Levajac (Rubicon Travel, Srbija), Ljubiša Nešovanović (Robinson, Srbija), Kornelia Ferizaj (Nacionalna agencija za turizam, Albanija), Ibrahim Osta (USAID Turizam), Marko Radić (Turistička organizacija Republike Srpske), Dušan Borovčanin (Turistička organizacija Srbije) i Ana Tanevska Gjorgijevska (Udruženje industrije keteringa i turizma, Sjeverna Makedonija). Moderator panela bio je dr. Ravik Mima iz Albanije.

Panelisti su imali priliku da sa prisutnim podijele svoje viđenje aktuelne situacije u oblasti turizma, probleme sa kojima su svakodnevno suočeni ali i predlože određena rješenja. Ponovljen je značaj turizma kao privredne grane čiji razvoj doprinosi razvoju mnogih drugih grana direktno ili indirektno, te na taj način doprinosi unapređenju ekonomije uopšte. Kako je istaknuto, problemi su manje više u svim ekonomijama zapadnog Balkana isti slijedom čega je za njihovo rješavanje potrebno zajedničko djelovanje svih turističkih radnika kao i predstavnika relevantnih institucija vlasti.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, prema istraživanjima stručnjaka iz oblasti turizma postoji više prepreka koje nepovoljno utiču na razvoj turizma. To se prije svega odnosi na političku i sigurnosnu situaciju zemlje, nerazvijenu saobraćajnu infrastrukturu, nepovoljnu poresku politiku. Razvoj turizma podrazumijeva velika investiciona ulaganja, a time i brže zapošljavanje.
Kako bi se turistička djelatnost podigla na veći novo, privrednici i investitori iz turizma smatraju da je neophodno modifikovati određene zakonske akte, te razmotriti ukidanje PDV-a na turističke usluge ili uvesti diferenciranu stopu, odnosno bitno reducirati njegov iznos za usluge u turizmu, zbog izuzetnog značaja ubrzanog razvoja ovog sektora.

Velika šansa za razvoj turizma leži u regionalnom okrupljivanju ponude. Nekoliko zadnjih mjeseci intenzivno se radi na povezivanju turističkih operatera s ciljem identifikovanja jedinstvene ponude Regije jer bi na taj način turistima bilo omogućeno da u jednoj ponudi obiđu i uživaju u njenim izuzetnim prirodnim ljepotama. Kako su i sami panelisti istakli, region zapadnog Balkana je po mnogo čemu jedinstven i kao takav ne treba kopirati druge destinacije nego zadržati upravo tu svoju posebnost, te je na pravi način izbrendirati i promovisati na tržištu. Da bi se navedeno i postiglo potrebna je i snažnija podrška svih uključenih aktera, posebno vlada regiona.

Upravo kroz realizovane panele privredne komore zapadnog Balkana okupljene u Komorski investicioni forum, dale su podršku što većem povezivanju ekonomija, privrednih subjekata iz Regiona sa ciljem okrupnjivanja zajedničke ponude koja može samo rezultovati uspješnim pričama za svakog u lancu povezivanja.

[wds id=”80”]

 

Share This