Otvoren CEI javni poziv za projekte razmjene znanja

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obaviještena je od Ministarstva vanjskih poslova BiH da je u okviru Centraloevropske inicijative (CEI) otvoren javni poziv privatnim i javnim subjektima iz zemalja članica da predlože projekte razmjene znanja koji bi doprinijeli razvoju i ojačali saradnju unutar regije kroz podršku društvene kohezije i ekonomske dinamike.

Javni poziv je objavljen u sklopu Programa razmjene znanja (Know-how Exchange Programme-KEP), koji pomaže prenošenju stručnih znanja u CEI regiji, i to između zemalja CEI koje su ujedno i članice EU i onih zemalja koje teže članstvu u tom bloku.

Projekte u ukupnom iznosu od 250.000 eura finansira Republika Italija, kroz CEI fond pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).
Pravila poziva propisuju da se za svaki projektni prijedlog moraju prijaviti najmanje dva subjekta, i to najmanje jedan prenosilac stručnih znanja iz EU i jedan primatelj iz zemalja koji su kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u EU. Maksimalan iznos granta po projektu je 40.000 eura.

Na strani pružatelja znanja mogu se naći javne institucije i privatna poduzeća iz Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.
S druge strane su subjekti iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Ukrajine, kao primatelji stručnih znanja.

Rok za prijavu projektnih prijedloga je 21. Juni 2021.godine. Realizacija projekta, čija provedba može trajati između 6 i 24 mjeseca, će početi u novembru.

Više informacija se može naći na stranici: https://application.cei.int/application/kep-2021/

Share This