Otvoren 9. međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije „ENERGA“

Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije „ENERGA“ , deveti po redu, otvoren je u olimpijskom centru „Skenderija“ u Sarajevu. U prisustvu brojnih zvanica, predstavnika privrednika, diplomatskog kora i medija, sajam su otvorili i prigodno se obratili Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Haris Bašić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora “Energa“ i Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora”Energa 2019“.

U svojim obraćanjima, govornici su istakli, između ostalog, da razvoj obnovljivih izvora energije predstavlja jedan od glavnih pravaca evropske energetske politike,  te da energetski sektor mora biti pokretač privrede cijele Bosne i Hercegovine.

Pod sloganom „Misliti na budućnost“, ovaj specijalizirani sajam po svom programu i nomenklaturi izlaganja je jedinstven i zauzima značajno mjesto u vrhu sajamske industrije iz ovog sektora u regionu. Ove godine, poseban akcenat je dat na većem prisustvu studenata, mladih stručnjaka i inovatora kao i start-up firmi koji će kroz posebno osmišljene prateće programe sajma predstaviti svoje projekte i kreativne poslovne ideje iz oblasti energetike.

Već tradicionalan i nezaobilazan prateći događaj sajma je specijalizirana međunarodna stručna konferencija „Energa“ za koju je akreditovano preko 250 učesnika. Konferencijski program, koji prati aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora, učesnicima će u tri dana ponuditi sesije i panel diskusije o investicijama i integraciji obnovljivih izvora energije u BiH, Bloku 7 Termo elektrane Tuzla, maloprodajnom tržištu električne energije u BiH, bio gasnim elektranama i drugim zanimljivim temama koja već u najavi privlače veliku pažnju stručne javnosti.

Ovogodišnji sajam Energa, na kojem učestvuje preko stotinu izlagača iz 12 zemalja Evrope, realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije BiH i Vlade Kantona Sarajevo, a partneri projekta su Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH i Privredna/Gospodarska komora FBiH.

Sajam „ENERGA 2019“ održava se od 11. do 13. juna 2019.godine u Centru Skenderija u Sarajevu, a organizatori očekuju rekordnu posjetu.