Osnovan Odbor privrednika iz oblasti rashladne, klima tehnike i dizalica toplote VTK BiH

Slijedom inicijative Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine za formiranje oblika udruživanja iz oblasti rashladnih i klima tehnika, u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održana je Osnivačka sjednica Odbora privrednika iz oblasti rashladne, klima tehnike i dizalica toplote.

Na sjednici, kojoj je prisustvovalo preko 40 privrednika iz oblasti rashladne, klima tehnike i dizalica toplote, izabran je Odbor koji čine predstavnici kompanija: EKO FRIGO d.o.o. Banja Luka, ORDAGIĆ d.o.o. , HLAĐENJE – MONT d.o.o. Novi Travnik, ALFA THERM d.o.o. , COOL MASTER d.o.o. , ICE NET d.o.o. , MASTERFRIGO d.o.o. , MB FRIGO d.o.o. i SES d.o.o..
Za pridružene članove predloženi su Mašinski fakultet Univerziteta Sarajevo i Mašinski fakultet Univerziteta Banja Luka.

Za predsjednike Odbora su predloženi i jednoglasno prihvaćeni: Bugarski Zoran (EKO FRIGO d.o.o.), Muhamed Ordagić (ORDAGIĆ d.o.o.), i Miro Jurić (HLAĐENJE – MONT d.o.o.).

Rad novoformiranog odbora će biti fokusiran na rješavanje problema vezanih za: ilegalnu konkurencije i rad „na crno“, neophodnu strožiju  kontrolu uvoza polovnih i rabljenih ali i novih rashladnih uređaja i klimatizacijske opreme, garantnih rokova na uvezenu robu, komplikovane administrativne procedure pri izvozu gotovih proizvoda u EU, probleme javnih nabavki, certifikate i licence za klimatizacijsku opremu prema rashladnoj snazi opreme a ne prema proizvođaču, i druge probleme.

Nakon polusatne rasprave zaključeno je da će se o aktuelnom stanju i problemima u oblasti rashladne, klima tehnike i dizalica toplote detaljnije raspravljati na prvoj sjednici Odbora, te da će se i tom prilikom napisati i usvojiti program rada za 2015/2016 koji će biti distribuiran svim komapnijama.