Osnaživanje saradnje s lokalnim zajednicama – Komora predstavila svoje aktivnosti u usluge u Tuzli

Želeći da osnaži saradnju sa lokalnim zajednicama, te imajući u vidu značajno učešće privrede Tuzlanskog kantona u cjelokupnom razvoju i izvozu Bosne i Hercegovine, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine Grad Tuzla, danas su u prostorijama hotela Mellain održali prezentaciju aktivnosti i budućih projekata Komore nakon koje je upriličeno  i druženje s privrednicima.

Cilj događaja bio je upoznati privrednike Tuzlanskog kantona s ulogom, misijom i vizijom Komore slijedom čega je rukovodstvo,  predvođeno predsjednikom Ahmetom Egrlićem govorilo o svakodnevnim aktivnostima i uslugama koje su privrednicima na raspolaganju  uključujući i sve pogodnosti koje Komora nudi svojim članicama.

Predsjednik Egrlić se u okviru prezentacije  aktivnosti i usluga,  osvrnuo i na podatke vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine posebno se fokusirajući na razmjenu Tuzlanskog kantona koji kao trećeplasirani u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni po kantonima u Federaciji BiH za prvih osam mjeseci 2021. godine učestvuje sa 16,04% u uvozu i 21,9% u izvozu.

Prisutnim su se obratili  gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić koji su dali punu podršku intenziviranju saradnje i zajedničkom djelovanju svih aktera u cilju unapređenja poslovnog ambijenta.

Profesor Bikić, predsjednik  Arbitražnog suda koji djeluje u okviru Komore, upoznao je prisutne sa prednostima rješavanja sporova putem arbitraže posebno ističući da se na taj način štede vrijeme i materijalna sredstva, dok je postupak u principu jednostepeni– presuda arbitraže je pravomoćna i izvršna.

Predstavljen je i novi komorski projekat “Digitalna komora”, te su prisutni privrednici pozvani da se besplatno registruju na platformi koja objedinjuje podatke o svim bh. proizvođačima, pruža mogućnosti B2B modela poslovanja, ali i mnoge druge olakšice, kako za domaća preduzeća, tako i za strane kompanije koji su u potrazi za partnerima iz BiH.

Nakon prezentacije  otvorena je diskusija tokom koje su prisutni privrednici bili u prilici razgovarati o problemima s kojima se suočavaju, ali i drugim pitanjima od interesa za njihovo poslovanje.

[wds id=”43″]