Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine organizirali su dana 31.03.2021. godine, putem Zoom aplikacije, informativno predavanje na temu „Prednosti alternativnih načina rješavanja privrednih sporova“.

U uvodnom obraćanju prisutnim su se obratili gdin. Zdravko Marinković, zamjenik generalnog sekretara VTK BiH, gdin. Selim Karamehić, predstavnik VSTV-a i dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju VTK BiH.

Događaj je bio posvećen podizanju svijesti o prednostima arbitraže, medijacije i sudske nagodbe u odnosu na redovan sudski postupak i namijenjen je poslovnoj zajednici u BiH, prije svega menadžmentu i zaposlenim na pravnim poslovima u poslovnim subjektima. Učesnici ovog informativnog predavanja, njih ukupno 34, kroz prikaz navedenih alternativnih načina rješavanja sporova, te instituta mirnog rješavanja spora sudskom nagodbom, dobili su sveobuhvatne informacije u pogledu prednosti u odnosu na dužinu i troškove postupka, te benefite koje rješavanje sporova ovim putem najčešće ima u smislu nastavljanja narušenih poslovnih odnosa.

Predavači na edukaciji su bili prof.dr. Abedin Bikić, predsjednik Arbitražnog suda pri VTK BiH, gdin. Amir Avdagić, potpredsjednik Udruženja medijatora u BiH i gđa. Dijana Mazalić Nović, predsjednica Okružnog privrednog suda u Prijedoru.

Ova aktivnost je realizirana uz finansijsku podršku Evropske unije kroz projekat „Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana – IPA 2017“.