Održani Tradicionalni susreti bh međunarodnih cestovnih prijevoznika

Uz prisustvo preko 150 bosanskohercegovačkih prijevoznika, 33 kompetentna predavača kako iz nadležnih institucija BiH tako i iz inostratnstva, te zahvaljujući podršci sponzora, u Zenici su uspješno realizovani 9. susreti međunarodnih cestovnih prijevoznika, događaj koji sada već tradicionalno organizira Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s Ministarstvom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine.

Prigodnim obraćanjem, susrete su otvorili dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković i gospodin Saša Dalipagić, zamjenik ministra.
Dopredsjednik Vuković i zamjenik ministra Saša Dalipagić, su konstatirali da je međunarodni prijevoz roba i putnika vrlo bitan i važan segment ukupnog gospodarstva BiH. Prema dostupnim podacima taj sektor upošljava oko 37.000 djelatnika koji ostvaruju oko 5% BDP-a BiH. Veliki broj kompanija koje se bave međunarodnim cestovnim prijevozom spada u vrh gospodarstva BiH prema ostvarenim poslovnim rezultatima, premda se može reći da prijevoznici posluju u složenim i otežanim uvjetima. Tu se misli na konstantno povećanje troškova poslovanja prijevozničkih kompanija uvjetovanih stalnim povećanjima cijena goriva, maziva, autodijelova, autoguma, te cijena registracija, cestarina itd. Otežavajuća okolnost za međunarodne prijevoznike su i administrativni i financijski nameti koje im nameću druge zemlje u kojima obavljaju poslove prijevoza, a posebno Europska unija s kojom BiH ostvaruje najveću trgovinsku razmjenu oko 70%, a u čemu prijevoznici imaju veliku i aktivnu ulogu po prirodi svoga posla.

Na težak položaj prijevoznika utiče problem nedostatka CEMT, bilateralnih i drugih dozvola potrebnih za obavljanje međunarodnog teretnog prijevoza. Prema riječima zamjenikaministra Dalipagića, Ministarstvo komunikacija i prometa kontinuirano pomaže prijevoznike posebno u zakonskoj i podzakonskoj regulativi, istu usklađujući s europskim normama i standardima kako bi se naši prijevoznici sto prije integrirali u europski prometni sustav i u njemu uspješno funkcionirali. Ovom prilikom je zamjeniku Dalipagiću uručena plaketa i zahvalnica Vanjskotrgovinske komore za doprinos i podršku u organizaciji tradicionalnih susreta BiH međunarodnih prijevoznika.

Na marginama konferencije zamjenik Dalipagić i generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović, održali sastanak su Elenom Shatberashvili koja je menadžer radne grupe Međunarodnog prometnog foruma zadužene za distribuciju dozvola za obavljanje teretnog prijevoza. Tom prilikom zamjenik je zahvalio uvaženoj gošći i zamolio da i ubuduće u svojim mogućnostima što više podržava BiH u ovoj oblasti.

Na susretima su prezentirane aktualne teme iz transportne industrije, a vezane za neimenovane pošiljke u međunarodnom cestovnom prometu, transportni portal Ministarstva komunikacija i transporta BiH, perspektive razvoja CEMT multilateralne kvote, nacrt novog zakona o akcizama, aktuelnosti u kontroli međunarodnog i međuentitetskog cestovnog prijevoza, pojednostavljenje carinskih postupaka u tranzitu (T1, T2 obrasci), kategorizacije i uvjeta korištenja autobuskih stanica, transportne zajednice Jugoistočne Europe, harmonizacije transportne legislative u BiH, informacije o ADRIPASS projektu, te mogućim benefitima digitalizacije transportnog sektora.

Organizator je osigurao vrlo kvalitetne i kompetentne predavače, kao što su predstavnica Međunarodnog transportnog foruma iz Pariza, predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH i nadležnih entitetskih ministarstava, Ministarstva sigurnosti BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Granične policije BiH, UNDP u BIH, Vanjskotrgovinske komore BiH kao i predstavnici inspekcijskih organa u Bosni i Hercegovini.

U toku susreta prezentirani su i proizvodi i usluge ovogodišnjih sponzora susreta. Pored poduzeća koja se prijavljuju svake godine (Goodyear Dunlop Sava Tires iz Slovenije, BIH Truck – Kὄgel dealer za BiH, TimoCom iz Njemačke, Man Importer BH, Schmitz Cargobull, Volvo i Sparkasse Leasing), postoji interes i kod drugih poduzeća, koja svoj asortiman mogu ponuditi prijevoznicima. Ove godine, po prvi put su učešće uzeli EURO DAM-JAS, Hik Vision iz Nizozemske i Kamion Importer, ovlašteni uvoznik i distributer za Ford Truck u BiH.

Ovogodišnji susreti su premašili očekivanja organizatora obzirom da je odziv prijevoznika bio jako veliki, a sveukupni dojam prvenstveno gospodarstvenika iz ove oblasti je vrlo pozitivan.