Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Evropske preduzetničke mreže u Bosni i Hercegovini i suorganizaciji EEN-a Sjeverne Rajne-Vestfalije, Privredne komore Dizeldorfa organizirala je u Dizeldorfu (Njemačkoj) poslovnu misiju za bosanskohercegovačke kompanije-dobavljače iz metaloprerađivačkog, elektro i sektora autoindustrije. U okviru poslovne misije organizovana je i posjeta sajmu „Aluminum messe 2018“.

Poslovna misija je održana u periodu od 08. do 10. oktobra 2018. godine u Dizeldorfu. Susretima, održanim 09.10.2018. godine u Dizeldorfu, (Njemačka) prisustvovalo je tridesetak učesnika.

U plenarnom dijelu Poslovnih susreta prisutnim su se obratili Gregor Stolarczyka, koordinator Evropske preduzetničke mreže Sjeverne Vestfalije zatim Lučiano Kaluža, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, Robert Butschen iz Privredne komore Dizeldorf (IHK Dizeldorf) i Amir Hujić, koordinator EEN Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon plenarnog dijela upriličeni su i poslovni susreti privrednika koji su ocjenjeni kao veoma uspješni. Poslije b2b susreta upriličena je posjeta sjedištu metaloprerađivačkog giganta THYSSENKRUPP AG.

Drugi dan poslovne misije je bio organizovan za posjetu sajmu „Aluminum Messe 2018“. Sajam na jednom mjestu okuplja proizvođače sirovog aluminija, proizvođače poluproizvoda i proizvoda od aluminija, te proizvođače opreme za površinsku zaštitu i obradu profila. Na površini od 80.000 m2 sajam svake druge godine okupi više od 1.000 izlagača (65% ino, 35% nacionalnih izlagača) iz različitih zemalja svijeta i privukao je više od 27.000 posjetilaca(iz Italije, Holandije, Turske, Španije, UK, Rusije, USA , te 40% domaćih zemalja).