Održana VI sjednica Skupštine Asocijacije industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini

 

 

U prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH održana je VI sjednica Skupštine Asocijacije industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini na kojoj je izabran novi Odbor Asocijacije za naredni četverogodišnji mandat. U članstvo Odbora jednoglasno su izabrani predstavnici kompanija Alma Ras (Olovo), Boxmark leather (Lukavac), FBD (Široki Brijeg), Fortitudo (Travnik), Rentex-com (Tuzla), Amika (Derventa), Dubicotton (Kozarska Dubica), Mraz (Pale) i Sanino (Derventa).
Na sjednici je usvojen izvještaj o radu u prethodnoj godini kao i okvirni plan rada Asocijacije za 2022/2023 godinu.

Prisutni predstavnici kompanija su analizirali trenutnu situaciju i uticaj pandemije COVID kao i krize u Ukrajini na poslovanje i tom prilikom je istaknuto da se kriza  reflektuje na poslovanje kroz vezani sistem dobavljača sirovina i lanca distribucije. Pored stalnih poskupljenja repromaterijala i energenata, evidentan je nedostatak radne snage čemu posebnu pažnju treba posvetiti u narednom periodu. Da bi zadržali postojeće, ili pridobili nove radnike, neophodno je povećanje plata, te je zaključeno da, u tom segmentu, država može pomoći na način da se odrekne dijela obaveznih doprinosa, kako bi se tako oslobođena sredstva mogla preliti u povećanje plata radnika.

Također, razmatrana je i usvojena analiza poslovanja ovog industrijskog sektora u 2021. godini kao i za prva 3 mjeseca 2022. godine. Prema podacima, ukupni obim vanjskotrgovinske razmjene u ovom sektoru u prošloj godini, iznosio je 3.558.851.781 KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 75,01 % što je za 3,07% manje nego u 2020 godini. Izvoz cjelokupne industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u 2021 godini iznosio je 1.525.317.981 KM i veći je 11,68% u odnosu na 2020. godinu. Najveća izvozna tržišta na kojem su se plasirali proizvodi ove industrije su: Italija ( 30 %), Njemačka ( 18 %), Hrvatska (15 %), Francuska ( 7 %) i Slovenija (7 %).
Uvoz je u 2021 godini iznosio 2.033.533.800 KM, što je za 16,25 % više u odnosu na isti period 2020 godine. Najznačajniji uvozni trgovinski partneri u ovoj oblasti su: Italija, Turska, Njemačka, Hrvatska, Srbija,

Pored navedenog, tokom sjednice razgovarano je o cirkularnoj ekonomiji, novoj „Odluci o suspenziji carina na uvoz određenih sirovina i repromaterijala u 2023 godini“, izmjenama pravila o porijeklu u okviru revidirane PEM konvencije i neophodnosti izmjene postojećih ugovora o slobodnoj trgovini koje je sklopila Bosna i Hercegovina, te o promociji bh kompanija na međunarodnim sajmovima u Njemačkoj („Munich fabric Start“ – Minhen;  „A+A“ – Dizeldorf)  kojom prilikom su naše firme ostvarile preko nekoliko stotina kvalitetnih poslovnih kontakata.

Na kraju, uz napomenu da je među članicama potrebna još veća saradnja, razmjena iskustava, kao i da se na posebnim budućim webinarima i sastancima uvede praksa međusobnog upoznavanja i prezentiranja proizvodnih mogućnosti članica Asocijacije, delegati skupštine su posebno podržali aktivnosti Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine na promociji BH privrede kao i brojne  inicijative koje je Komora pokrenula u vrijeme pandemije i ukrajinske krize u svrhu prevazilaženja nastalih izazova.