Održana Skupština Asocijacije balkanskih komora

Skupština Asocijacije balkanskih komora (ABC) održana je 29.11.2022. godine na Kipru, u organizaciji Privredne i industrijske komore Kipra, u prisustvu predstavnika privrednih komora iz Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Makedonije, Rumunije, Srbije, Turske i Kosova.

Glavne teme bile su posvećene ekonomskoj diplomatiji i regionalnoj saradnji, transformaciji digitalnih ekonomija, ciljevima održivosti- izazovima i mogućnostima u regionu, unapređenju i olakšanju poslovanja, te energetskoj perspektivi u regionu.

Učesnike skupa je u ime domaćina, ujedno i zemlje koja završava predsjedavanje ABC-om, pozdravio dopredsjednik Privredne i industrijske komore Kipra Othonas Theodoulou nakon čega su upriličene prezentacije predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Ministarstva finansija, Ministarstva za istraživanje, inovacije i digitalnu politiku i Ministarstva za energiju, privredu i industriju Kipra.

Nakon prezentacija upriličena je rasprava učesnika o aktualnim temama tokom koje su prezentirani pokazatelji aktualnih kretanja u zemljama članicama Asocijacije balkanskih komora, te ukazano na značaj regionalne suradnje.VTK/STK BiH je predstavljala Šejla Delić, šef Kabineta predsjednika i potpredsjednika, koja je na navedene teme napravila osvrt na aktuelno stanje u Bosni i Hercegovini.

U okviru Skuštine upriličena je i primopredaja predsjedavanja ABC-om Uniji trgovinskih komora Grčke, a potpredsjedavanje je povjereno Privrednoj komori Crne Gore.

Inače, ABC je osnovana s ciljem poticanja privredne suradnje i pružanja podrške ekonomskom razvoju zemalja članica i regiona u cjelini, olakšavanja i ukidanja viznog režima, uklanjanja barijera u trgovini i uspostavljanja jedinstvene zone slobodne trgovine. Članice Asocijacije balkanskih komora su Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Kipar, Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska i Kosovo.