Održana sjednica Upravnog odbora KIF-a

 

 

Predsjednici komora članica Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana održali su danas u Podgorici desetu po redu sjednicu Upravnog odbora na kojoj je razgovarano o aktuelnim pitanjima od značaja za dalji rad i funkcionisanje KIF-a. Upravni odbor je izrazio zabrinutost činjenicom što  region ulaže u infrastrukturu, a gradi barijere. Nažalost, politička situacija ne dozvoljava poslovnoj zajednici napredak i željno očekivano kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta koji bi doprinio njihovoj konkurentnosti.

Komorski investicioni forum i privredne komore članice istog nastavljaju sa svojim aktivnostima, te ostaju na svom putu realizacije zadatih ciljeva i projekata od kojih će u konačnici benefite imati upravo poslovna zajednica. U narednom periodu  prioriteti KIF-a biće kreiranje paketa proizvoda i usluga koje će biti koncipirane na način da kompanije u njima prepoznaju svoj interes, a Komorski investicioni forum kao pouzdanog partnera. Između ostalog,  u planu je formiranje zajedničkih institucija, zajednički nastup na tržištima, kao i jačanje saradnja sa relevantnim institucijama i organizacijama kako u regionu, tako i u Evropskoj uniji ali i drugim tržištima. Da je KIF na dobrom putu potvrđuje i činjenica da je KIF partner EBRD-u, Evropskoj komisiji, RCC-u CEFTA Sekretarijati, GIZ-u, ADA-i, te partnerskim komorama WKO-u i DIHK-u.

Sastanku Upravnog odbora prethodio je sastanak mreže nacionalnih koordinatora Komorskog investicionog foruma, kao i sastanak sa predstavnicima CEFTA Sekretarijata i GIZ-a.

Upravni odbor pozdravlja početak zajedničkog upravljanja graničnim prelazom Tabanovci-Preševo između Republike Srbije i Sjeverne Makedonije 1. avgusta, što će u velikoj mjeri doprinjeti bržem protoku ljudi i robe, te izražava nadu da će isti projekat biti realizovan i u ostalim ekonomijama regiona. Takođe je najavljeno učešće predsjednika komora članica KIF-a na predstojećoj konferenciji „IZAZOVI IZVOZA“ koja se održava 29. avgusta u Sarajevu u okviru projekta „100 NAJVEĆIH“,  kao i Gala ceremoniji dodjele priznanja „100 NAJVEĆIH U BIH“  18. septembra takođe u Sarajevu.