Održana sjednica Odbora Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika

 

 

Zbog izuzetno teškog položaja bosanskohercegovačkih firmi koje se bave cestovnim prijevozom putnika, dana 13.10.2020.godine, u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine u Sarajevu, održana je 32. sjednica Odbora Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Sjednica je, kao i nekoliko prethodnih, posvećena položaju bosanskohercegovačkih firmi koji se bave cestovnim prijevozom putnika sa posebnom pažnjom na poduzete aktivnosti Odbora Udruženja odnosno Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine s ciljem prevazilaženja trenutnog položaja u koji su dovedeni poduzimanjem mjera borbe i prevencije širenja pandemije tzv. COVID – 19.

Na sjednici su razmatrani odgovori na inicijative Odbora Udruženja i Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, od strane svih nivoa odlučivanja u Bosni i Hercegovini koje bi trebale rezultirati donošenjem odluka nadležnih nivoa, koje će, ili bi trebale doprinijeti prevazilaženju već navdenog teškog stanja, nametnutog mjerama protiv pandemije COVID-19.

Na sjednici je usvojena i odluka Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, kojom se propisuje tehnički mandat za članove Odbora Udruženja, koji će trajati sve do održavanja redovne Izborne Skupštine Udruženja. Ista će biti održana nakon popuštanja mjera protiv pandemije i sticanjem uslova za okupljanje većeg broja osoba u zatvorenom prostoru.

Sjednici je također prisustvovao i predstavnik Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, te dao svoj puni doprinos u raspravi s ciljem sagledavanja trenutnog stanja cestovnog prijevoza putnika kao i predviđanja mogućeg budućeg razvoja situacije ovog vida transporta, na domaćem i međunarodnom nivou.

Po navedenim pitanjima, sjednica je rezultirala i zaključcima koji će biti upućeni u daljnju proceduru.

Share This