Održana sjednica Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta VTK BiH

Odbor Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održao je 104. sjednicu, uz prisustvo i predstavnika Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, na kojoj su, pored planiranih tačaka dnevnog reda, u fokusu ponovo bila i pitanja koja ozbiljno zabrinjavaju međunarodne prijevoznike u Bosni i Hercegovini.

Odbor je razmatrao pitanje o neodrživom stanju na graničnim prijelazima sa Republikom Hrvatskom, te pitanje ograničenog boravka profesionalnih vozača na teritoriji Europske unije, za koja Odbor Udruženja traži odgovore na upućene inicijative nadležnima i njihovo aktivno djelovanje u cilju rješavanja ovih pitanja, koja ozbiljno otežavaju pristup europskom tržištu.

Članovi Odbora Udruženja su jednoglasno podržali implementaciju odredbi važećeg pravilnika prema kojima je predviđena raspodjela CEMT dozvola za 2024.godinu na način da se boduju samo vozila ekološke norme Euro/6, te pozvali na dalje unaprijeđenje legislative koja uređuje ovu oblast u Bosni i Hercegovini. Također, Odbor je definirao i prijedloge tema za pregovore na najavljenim sastancima Mješovitih komisija Bosne i Hercegovine za transport sa Republikom Hrvatskom, Slovenijom i Švedskom, te utvrdio prijedloge predstavnika Odbora Udruženja u sastavu naše delegacije na ovim pregovorima.