Održana sjednica Odbora proizvođača piva u BiH

 

 

Sjednica Odbora Grupacije proizvođača u Bosni i Hercegovini, 11. po redu, održana je 29.01.2020. godine u prostorijama Vanjskotrgovinke komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Na sastanku je razmatrana tekuća problematika proizvodnje piva u BiH, te njegovog plasiranja na domaće i strano tržište.

Sjednici su prisustvovali predstavnici domaćih kompanija iz sektora proizvodnje piva, Sarajevske pivare d.d.. , Bihaćke pivovare d.d., Banjalučke pivare i Pivare Tuzla.

Rezultati analize vanjskotrgovinske razmjene piva za prošlu godinu i dalje pokazuju pad uvoznih cijena iz susjednih država (Srbija 54,76 KM/hl, Hrvatska 78,17 KM/hl te Crne Gore 78,76 KM/hl), što domaće proizvođače dovodi u vrlo nepovoljan položaj.

Na sastanku je diskutovano i o zahtjevima privrede u pogledu izmjena rokova plaćanja PDV-a. Za razliku od zemalja EU u kojima je praksa plaćanja poreza do 20-tog u mjesecu, u Bosni i Hercegovini se porezi moraju izmiriti do 10-tog u mjesecu.

O ovom i sličnim pitanjima doneseni su zaključci koji će biti realizovani kroz aktivnosti Grupacije u predstojećem periodu.

Share This