Održana sjednica Odbora IKT Asocijacije

 

 

Sjednica Odbora IKT Asocijacije Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, 14. po redu, održana je 8. oktobra 2020. godine putem Zoom platforme. Na sjednici Odbora, kojoj je prisustvovao i predstavnik Privredne komore Republike Srpske, razgovarano je o stanju privređivanja IKT industrije u uslovima pandemije COVID- 19 iz ugla telekom operatera, realnog IKT sektora i privrednih komora.

Učesnici sastanka razgovarali su i o trenutnom stanju i predlozima inicijativa koje bi trebale biti preduzete od strane IKT Asocijacije, Vanjskotrgoviske/Spoljnotrgovinske komore BiH, privrednih komora kao i svih nivoa vlasti, a sve u cilju pomoći ovoj industriji u pokretanju novih projekata iz oblasti digitalizacije društva, a čiji bi glavni nosioci bile domaće kompanije, te  stavaranju boljeg ambijenta privređivanja  IKT industrije.

Odbor je dao podršku pokretanju „Projekta promocije IKT sektora u Turskoj“, koji pokreće VTK/STK BiH  u saradnji s Predstavništvom VTK/STK BiH u Istambulu, IKT Asocijacijom, privrednim komorama i svim drugim zainteresovanim stranama iz Bosne i Hercegovine, a u cilju promocije potencijala i mogućnosti bosanskohercegovačkih firmi na tržištu Turske, uz  analizu zahtjeva i potreba tržišta Turske, te organizaciju B2B susreta, online sastanaka, promocija i prezentacija mogućnosti bosanskohercegovačkih firmi.