Održana reizborna Skupština Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda

 

 

U prostorijama Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine je 15.11. 2022. godine održana reizborna sjednica Skupštine Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda Bosne i Hercegovine, na kojoj je izabrano novo-staro članstvo Odbora Grupacije, koje će se truditi da i u narednom periodu sinergijski djeluje na jačanju i zastupanju interesa svih privrednih subjekata ove grane privrede.

Novi saziv Odbora u naredne četiri godine, činiće predstavnici najrespektabilnijih kompanija ovog sektora u BiH: Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, SARAJEVSKI KISELJAK d.o.o. Kiseljak, VITINKA a.d. Zvornik/VITAMINKA a.d. Banja Luka, STANIĆ BEVERAGES d.o.o Kreševo, BONY d.o.o. Tuzla, OAZA d.o.o./AS HOLDING Tešanj, PTP HERCEGOVINAVINO d.o.o. Mostar, AQUA DORIA d.o.o. Derventa, LEDA/ LUKAS TP NAKIĆ d.o.o. Široki Brijeg.

Suočeni s činjenicom da ni ovaj sektor nisu zaobišla globalna ekonomska dešavanja praćena pogoršanjem ekonomske klime (nagli skok cijena energenata, sirovina, nedostatka određenih vrsta ambalaža, manjak kapitalnih investicija u noviju proizvodnu tehnologiju) iz Grupacije najavljuju da ih i u narednom periodu očekuje vrlo izazovno i prema svemu sudeći neizvjesno poslovanje.

Na sjednici je razgovarano o planu aktivnosti Grupacije za naredni period, te o daljem djelovanju i saradnji s donosiocima odluka u BiH, s ciljem razmjene informacija i iznalaženja pozitivnih rješenja za unapređenje poslovanja.

Također, članovima su prezentovani rezultati spoljnotrgovinske razmjene bezalkoholnih pića i flaširanih voda u razdoblju I- IX mjeseci 2021./2022. godine, gdje je ukupan obim razmjene bezalkoholnih pića i voda u posmatranom periodu iznosio 145,8 miliona KM, od čega izvoz čini 34 miliona KM, a uvoz 111,7 milion KM. Sektor bilježi deficit od 77,6 mil. KM u tekućoj godini i u porastu je za razliku od prošle godine, kada je u istom periodu iznosio 58 mil. KM.

Share This