Održana radionica o stavljanju neprehrambenih proizvoda na tržište BiH

 

 

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine organizirala je radionicu za poslovne subjekte na temu „Sigurnosni zahtjevi za stavljanje određenih neprehrambenih proizvoda na tržište Bosne i Hercegovine“.

Cilj radionice, koja je održana 08. maja 2019. godine u Privrednoj komori Kantona  Sarajevo, bio  je da se poslovni subjekti koji se bave proizvodnjom, uvozom i distribucijom neprehrambenih proizvoda informišu o svojim zakonskim obavezama prilikom stavljanja proizvoda na tržište, sa osvrtom na vrste proizvoda koji su predmet nadzora u 2019. godini.

Učesnici su informisani o ciljevima i načinu funkcionisanja sistema nadzora nad tržištem u Bosni i Hercegovini, te ulogom Agencije i inspekcijskih organa u tom sistemu. Također, predstavljen je zakonodavni okvir koji se odnosi na prava i obaveze poslovnih subjekata, s posebnim osvrtom na odgovornost i obaveze poslovnih subjekata koje se tiču ispunjavanja sigurnosnih zahtjeva za proizvode, a sve s ciljem da se tržište učini sigurnijim i konkurentnijim.

Predstavljeno je četvrto izdanje Vodiča za poslovne subjekte. Predstavljanje Vodiča je obuhvatilo osnovne sigurnosne zahtjeve za određene grupe proizvoda koje će biti predmet proaktivnog nadzora tokom 2019. godine. Učesnici su upoznati sa zahtjevima za stavljanje na tržište dječijih stolica za hranjenje, stolova za vanjsku upotrebu, plutajućih pomagala, plutajućih proizvoda za rekreaciju, električnih svjetiljki opće namjene, ventilatorskih sobnih grijalica, svjetlosnih lanaca, LED sijalica, ručnih električnih vibracionih brusilica, samobalansirajućih električnih skutera, stolarije (prozora) i savitljivih vodonepropusnih traka. Osim osnovnih sigurnosnih zahtjeva naveden je i pravni okvir na osnovu kojeg se realizuje proaktivni nadzor.

Predavači na seminaru su bili Edin Čerimagić i Lidija Lovrić iz Agencije za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine.

Share This