Održana prva Sjednica članova Odbora Asocijacije metalne i elektro industrije

Danas je u Mostaru u uredu Vanjskotrgovinske komore BiH održan prvi sastanak članova Odbora Asocijacije metalne i elektro industrije. U dvosatnoj razmjeni informacija među članovima je donesen program rada za 2019. godinu koji je prije svega fokusiran na inicijative u izmjeni postojećeg zakonodavstva koje nije naklonjeno BiH privrednicima te inicijativama podrške prema praksama koje su pokazale evidentne pozitivne efekte kao npr. Odluka o suspenziji carina na sirovine i repromaterijale. Veliki dio programskih zadataka se odnosi na povezivanje s kupcima i partnerima na stranim tržištima Skandinavije, Švicarske, Njemačke i Afrike. Ono što je posebno naglašeno jeste važnost asocijativnog udruživanja privrednika iz metalnog sektora kao nosećeg stuba BiH ekonomije. Već je mnogima poznato da je metalni sektor tradicionalno najjači i najuspješniji industrijski i izvozni sektor BiH koji je u 2018. godini iznosio 34,20% od ukupnog izvoza (koji je iznosio 4.4 milijarde KM).

U drugom dijelu zajedničkog sastanka upriličena je posjeta firmi SIK d.o.o. iz Mostara, obilazak proizvodnog pogona te se tom prilikom prezentirala pozitivna priča i uspješna praksa firme.

Naredni sastanak je najavljen u Banja Luci te će se ova praksa održavanja sastanaka na lokaciji firmi članica nastaviti i ubuduće.