Održana peta poslovna konferencija ”Pouzdanost 2019”

 

 

„Pouzdanost 2019“ – najveća konferencija za dodjelu bonitetnih priznanja i poslovno umrežavanje u Bosni i Hercegovini, okupila je više od 450 najeminentnijih učesnika iz bh. privrede i regiona u sarajevskom hotelu Hills. Učesnicima konferencije se  u ime Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine obratio potpredsjednik Ahmet Egrlić koji je istakao da je promocija uspjeha bosanskohercegovačkih firmi, kako u zemlji tako i u inostranstvu, od izuzetnog značaja, a posebno onda kada se govori o pozitivnom trendu. Prema analizama, 5.215 bh. kompanija je zadovoljilo međunarodno priznate kriterije i zaslužilo status bonitetne pouzdanosti i to je čak 16 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Kompanije koje posluju odgovorno, kvalitetno i natprosječno ostvarile su u protekloj godini prihod od 17.388.430.122 KM, njihova dobit iznosila je 2.037.814.125 KM, izvoz je bio u vrijednosti 3.284.595.770 KM, a ukupno zapošljavaju 116.383 osobe.

U fokusu konferencije bila je javna promocija lidera izvrsnosti, tj. 5.215 (što je pokazala analiza LRC-a)bh. kompanija sa iznad prosječnim rezultatima poslovanja, od kojih je njih više od 50 sa bonitetnom ocjenom 4 i 5 nagrađeno certifikatom i Zvijezdom bonitetne pouzdanosti.

Dio konferencije bile su panel diskusije vrhunskih predavača iz svijeta biznisa, kao i networking, dok je specijalnu pozornost imala gošća iznenađenja Azra Dedić, evropska prvakinja u džudou. Njoj je u okviru društveno odgovornog segmenta projekta „Pouzdanost 2019“ dodijeljena nagrada u iznosu od 3.000 KM. Predstavnici LRC-a i Poslovnih novina uručili su joj ček na iznos nagrade u vrijednosti 2.000 KM, a predstavnici kompanije Express Courier-UPS, ček na 1.000 KM.

Osim javne promocije kompanija sa najstabilnijom strukturom poslovanja, konferenciju su pratile i brojne priče o uspjehu, napretku, povjerenju i pouzdanosti, a one su konferenciji dale jednu novu dimenziju i svim učesnicima otvorile nove vidike u poslovanju, te prikazale one ljudske vrline koje sa sobom nosi riječ pouzdanost.

Učesnici konferencije velikim aplauzom pružili su podršku i mladim članovima šest timova Start-Up challengea, koji su ovom prilikom predstavili svoje ideje i biznis planove, a kako bi pronašli potencijalne investitore u publici i istrajali na svom putu stvaranja novih vrijednosti u BiH.

Nove vrijednosti koje su BiH približile svijetu stvara i renomirana kompanija Express Courier d.o.o. Sarajevo, ovlašteni zastupnik za UPS u BiH, koja brzo i efikasno pruža usluge distribucije pošiljki na teritoriji BiH, ali i inostranstvu, a ova kompanija tri godine zaredom suorganizator je konferencije ”Pouzdanost”.

Iako se tržište u BiH sve više suočava sa problemom odlaska kvalitetnih kadrova, „svjetlo na kraju tunela“ bh. privrede čine bonitetno pouzdane kompanije, koje svojim zaposlenicima omogućavaju ostanak i svijetlu budućnost u BiH. Odgovore na pitanje: “Kako ostati bonitetno pouzdan u vrijeme kada odlaze kadrovi?“ dali su učesnici ovog panela, dok je drugi panel bio posvećen ženama u biznisu. Poduzetne dame otkrile su ovom prilikom učesnicima na koji način ostaju pouzdan poslovni partner i koliki je to zapravo izazov u današnjem vremenu.

Slavlje bonitetne izvrsnosti na konferenciji „Pouzdanost 2019“ začinio je i Elvir Bolić, proslavljeni bh. fudbaler i nekadašnji kapiten bh. reprezentacije. Bolić je legitimni nasljednik Mirze Teletovića, a učesnici na konferenciji bili su presretni što su u okviru mini-takmičenja između predstavnika kompanija i duela jedan na jedan, imali priliku ’’odmjeriti snagu’’ sa maestralnim Bolićem.