Održana online edukacija na temu „Promjene i obavezne procedure koje 2021. godine uvodi UIO/UINO BiH vezane za digitalni potpis i NCTS (carinu bez papira)“

 

 

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, organizirala je dana 08.02.2021. godine, putem Zoom aplikacije, online edukaciju na temu „Promjene i obavezne procedure koje 2021. godine uvodi UIO/UINO BiH vezane za digitalni potpis i NCTS (carinu bez papira)“, odnosno sistem koji omogućava kompletnu razmjenu podataka u elektronskom smislu tzv. “carinu bez papira”, te manje redove kamiona na graničnim prijelazima i u carinskim ispostavama.

Cilj online edukacije je bio pružiti predstavnicima bh. poslovne zajednice sve potrebne informacije o novinama koje uvodi UINO BiH, kako bi se pravovremeno mogli spremiti za ispunjavanje svojih obaveza, ali isto tako i ostvarivanje prava i pogodnosti koje ove novine donose. Najveća prednost NCTS-a jeste mogućnost da se koristi elektronska razmjena poruka i podataka umjesto dosadašnje procedure prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici. To će omogućiti da jednom podnijeta deklaracija isprati cijeli tok transporta, pri čemu će se znati u svakom trenutku gdje se roba nalazi. Osim uštede vremena za sve buduće korisnike NCTS je i velika ušteda novca, jer se radi o redukciji troškova provoza, a što je i opredjeljenost Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine da se pomogne bh. privredi.

U uvodnom obraćanju prisutnim su se obratile dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju i gđa. Sabrina Teskeredžić, direktorica Sektora za transport i komunikacije VTK BiH dok su predavači na online edukaciji bile mr. Svjetlana Perković, pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije i gđa. Dušanka Ostojić, šef Odsjeka za internu podršku Uprave za indirektno oporezivanje. Online događaj je moderirao gdin. Mirza Konjo, stručni saradnik u Institutu za edukaciju VTK BiH.

Online edukaciji je prisustvovalo 87 učesnika.

Share This