Održana online diskusija – Moguće implikacije globalnih kretanja na bh. privredu

Danas je u organizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održana otvorena online diskusija na temu „Moguće implikacije globalnih kretanja na bh. privredu“, s ciljem razmjene informacija o aktuelnim problemima u realnom sektoru.

Učesnici diskusije bili su dr.sc. Vjekoslav Vuković,  dopredsjednik VTK BiH, dr. Momčilo Komljenović, direktor Sektora za makroekonomski sistem VTK BiH, prof.dr. Adnan Efendić, mr.sc. Faruk Hadžić, dr.sci. Irma Đidelija, prof.dr. Zdenko Klepić, dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju VTK BiH, te predstavnici bh preduzeća.

U uvodnom obraćanju dopredsjednik Vuković  je pored ostalog kazao da je današnji događaj organizovan s ciljem da se putem razgovora predstavnika realnog sektora i  stručnjaka iz makroekonomske i ekonomske oblasti dođe do konkretnih prijedloga za prevazilaženje nastalih problema. Dopredsjednik  je takođe informisao prisutne o novofomiranom komunikaciono-informacionom sistemu, odnosno posebnim dijelom web stranice Komore na kojoj se mogu naći informacije vezano za događaje koji su nastali kao posljedica ukrajinske krize među kojima su informacije o uvedenim sankcijama, te restriktivnim mjerama uvedenim od strane određenih zemalja vezano za izvoz proizvoda, informacije o graničnim prelazima,  cijeni goriva itd. Pored ostalog dopredsjednik  je upoznao prisutne za obimom robne razmjene BiH sa Ruskom Federacijom i Ukrajinom. Posebno je naglasio želju da se prije svega zaustavi eskalacija poskupljenja, kao i da se, ukoliko je to moguće, pronađe šansa i da se kriza iskoristi kao prilika da se proizvodi koji se traže na tržištu dobavljačima nadomjeste proizvodnjom u BiH.

Nakon obraćanja eksperata u diskusiju su se uključili brojni privrednici koji su dali i konkretne prijedloge za prevazilaženje novonastale ekonomske situacije, a koje će Komora  u formi zaključaka uputiti nadležnim institucijama na razmatranje, a sve u cilju prevazilaženja novonastalih poteškoća u poslovanju.

Među predstavnicima privrede, online događaju su prisustovali predstavnici kompanija iz različitih sektora privrede: proizvodnja mesa, glinice, organski certifikovanog aromatičnog i začinskog bilja, čajeva, začina, eteričnih ulja i hladno cijeđenih ulja, pakovanje hrane, telekomunikacije, farmaceutska i hemijska industrija, transport i logistika, proizvodnja i prodaja bezalkoholnih pića, javna uprava, prerada mlijeka, završni radovi u građevinarstvu, IT, obrada metala, proizvodnja i distribucija električne energije, poljoprivreda, proizvodnja, prerada i plasman voća i povrća, trgovina građevinskim i materijalima za uređenje doma, proizvodnja i promet proizvoda za rudarstvo, proizvodnja namještaja, izrada metalnih dijelova za automobilsku industriju, proizvodnja sode, proizvodnja i prodaja cementa, osiguranje, i dr.