Održana međunarodna konferencija o održivom turizmu

 

 

Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Ambasada Republike Slovenije, Turističko ugostiteljska komora Slovenije i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, organizovali su 25. i 26. septembra Međunarodnu konferenciju „Održivi turizam“.

Primarni cilj konferencije, održane u prostorijama Komore u Sarajevu, bio je što bolje povezivanje dviju država na području turizma, kao i otvaranje novih poslovnih prilika na području našeg regiona.

Tokom dva dana, učesnici konferencije razmijenili su brojna stručna znanja, upoznali se sa strateškom saradnjom privrednika iz turističkog sektora sa državnim institucijama ,te otvorili vrata i za saradnju u budućnosti.

Učesnici konferencije su imali sjajnu priliku za uspostavljanje novih poslovnih kontakata, upoznavanje funkcionisanja državnog sistema podrške te mogućnostima za budućnost njihovog poslovanja.
Predavači i panelisti bili su iz različitih područja aktivnosti. Na konferenciji su učestvovali predstavnici kompanija iz obje države, Ambasade Republike Slovenije, ministarstva naše zemlje i Republike Slovenije, komora, razvojnih agencija, turističkih organizacija, univerziteta, njemačkog predstavništva GIZ-a u Sarajevu koji implementira projekat EU4Business za turistički sektor, kao i predstavnici UNDP-a koji  implementira projekat Via Dinarica u BiH.   Konferencija je svakako podstakla povezivanje Slovenije i BiH i uspostavljanje dosta novih ličnih i poslovnih odnosa.

Poruka učesnika sa konferencije je da ovi odnosi, kroz primjere dobre prakse i prenos znanja, doprinose održivom razvoju turizma obje zemlje. Takođe zajednička želja učesnika je da ova konferencija dokaže potencijalno dugoročan spoj susreta za nove ideje i rješenja, kao i pravac ka razvijanju i jačanju saradnje na različitim područjima i aktivnostima vezanim za turizam od zajedničkog interesa.

Prezentacije:

  1. Kranjska Gora
  2. Strategija 2017-2022
  3. Trendovi u turizmu
  4. SERG 2019

 

Share This