Održana konferencija Značaj učenja kroz rad i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana

Privredna komora Srbije je u saradnji s Komorskim investicionim forumom zemalja Zapadnog Balkana u Beogradu organizirala konferenciju ”Značaj učenja kroz rad i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana ”.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici privrednih komora zemalja regiona, predstavnici Švicarske ambasade u Srbiji, te predstavnici nekoliko privatnih kompanija. Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) na konferenciji je predstavljao Asim Kraković, iz Instituta za edukaciju VTK/STK BiH.

Istaknuto je da na Zapadnom Balkanu, gdje je ista potreba za stručnom radnom snagom i unapređenjem zapošljavanja, naročito mladih, učenje kroz rad može imati odlučujuću ulogu u podsticaju ekonomskog razvoja, socijalne inkluzije privatnog sektora i cjelokupnom privrednom razvoju zemalja regiona.

O svojim inicijativama, izazovima i očekivanjima u oblasti dualnog obrazovanja, neformalnog učenja kroz rad i inkluzivnog zapošljavanja govorili su predstavnici privatnog sektora iz regiona Zapadnog Balkana. Iz Bosne i Hercegovine su govorili Goran Kovijanić, HR menadžer, GS TMT Travnik, i Ajla Sadiković, Prevent Fashion iz Bugojna. Na konferenciji je rečeno da su zemlje regiona identifikovale brojne zajedničke izazove poput depopulacije, migracija, ali i nedostatka kvalifikovane radne snage i da se i danas potvrdila spremnost da se otvoreno razgovara o najnovijim trendovima u razvoju ljudskog kapitala i prevaziđu potencijalne prepreke. Uloga privrednih komora ZB 6 je da osnaže svoj uticaj na oblikovanje obrazovnih politika i programa koji su u skladu sa potrebama mladih ljudi i tržišta rada. U tome je ključan inovativan pristup obrazovanju i unapređenju kvaliteta stručnog osposobljavanja, zaključeno je na konferenciji.