Održana konferencija na temu „H2 od proizvodnje do potrošnje u industriji“

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je u suradnji sa West Balkan hydrogen platformom, Hrvatskom udrugom za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka, Heet d.o.o. Prozor/Rama i Alfatherm d.o.o. Mostar u prostorijama Tehnološkog parka INTERA 19.05.2022. održala konferenciju na temu „H2 od proizvodnje do potrošnje u industriji“.

Rukovodeći se direktivama Europske komisije, Zelenim planom EU, te prateći aktualna dešavanja na tržištu energenata i razvojno istraživačkim iskoracima u primjeni vodika u industriju i prometu EU izvjesno je da se i Bosna i Hercegovina mora kretati u istom pravcu i zajedno sa drugim zemljama iz okruženja biti predvodnica u proizvodnji i potrošnji ovog energenta.

Prvi neophodni koraci koji su ujedno i zaključci ove konferencije su izrada strategijskog okvira, odnosno donošenje razvojne energetske strategije koja će pored ostalih obnovljivih izvora energije promovisati i proizvodnju i potrošnju vodika u industriji Bosne i Hercegovine. Plan uvođenja vodika u industriju i promet podrazumijeva sinergijsko djelovanje i uključivanje industrije, znanstvene zajednice i predstavnika zakonodavne vlasti u svrhu donošenja regulative koja neće biti prepreka razvoju. S tim u vezi, neophodno je uspostaviti stručno udruženje kao fokalnu i savjetodavnu tačku koje bi učestvovalo u procesu izrade regulatornog okvira, te dalo podršku u neophodnoj izgradnji kapaciteta i transferu znanja iz oblasti proizvodnje i upotrebe vodika u industriji.

Prezentacije:
H2 – od proizvodnje do potrošnje vodika u industriji
Vodik od proizvodnje do primjene
Prijenos-skladištenja-Potrošnja vodonika-H2-Punionice u industriji
Dekarbonizacija cementne industrije
Od laboratorije do pristupačnog realnog sistema–novi katalizatori za elektrohemijsku proizvodnju i potrošnju vodika
Mogućnosti i izvori financiranja projekata privatnih investitora i sudionika javne nabave

 

Share This