Održana IV sjednica Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine

 

 

Na održanoj četvrtoj sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva bila je prezentacija o izvozno uvoznim trendovima drvnog sektora Bosne i Hercegovine i istaknuto da je u 2021. godini izvoz drvnog sektora iznosio 1.709.957 KM ili 30,2% više nego 2020. godine. Trend rasta izvoza nastavljen je i u prva četiri mjeseca 2022. kada je ostvaren izvoz od 608.051.384 KM ili 22,3% više nego u istom periodu 2021. godine.U prva četiri mjeseca 2022. posebno je porastao izvoz šumskih sortimenata i rezane građe.

Uvoz svih grupa proizvoda također je veći 2021. kao i za četiri mjeseca 2022. i to posebno šumskih sortimenata i rezane građe. Najznačajnija izvozna tržišta su: Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija i Francuska. Najviše se uvozilo iz: Hrvatske, Srbije, Austrije, Poljske, Češke, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Rumunije, Turske, Italije.Pokrivenost uvoza izvozom u 2021. je bila 345,9%, a za prva četiri mjeseca 2022.god. 304,1%.

I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, ima kvalitetan finalni proizvod koji se izvozi, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, doprinosi na plate su jako visoki, a sve je više prisutan i deficit stručne radne snage. Cijene repromaterijala stalno rastu, a sirovina se izvozi, tako da su primorani na uvoz i šumskih sortimenata i rezane građe kako bi ostvarili ugovoreni izvoz. Proizvođači su zabrinuti kakvo će stanje biti u drugom polugodištu ove godine, zbog sve većeg porasta cijena energenata i repromaterijala i neizvjesnoj potražnji za proizvodima na tržištu EU, a posebno Njemačke. Apeluju na entitetske vlade da smanje doprinose na plate, kako bi iz tih sredstava povećali primanja uposlenim i na taj način ih zadržali da ostanu u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu Asocijacije u 2021. godini i tom prilikom je istaknuto da su kompanije zadovoljne sa radom Asocijacije koja je okupljala privrednike i preduzimala sve aktivnosti koje su bile u pravcu podrške kompanijama.

Članice su također prihvatile i predloženi Plan rada Asocijacije za 2022. godinu.

Share This