Održana hitna jednica Udruženja međunarodnih i međuentitetskih drumskih prevoznika putnika

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH održana je hitna sjednica Odbora Udruženja međunarodnih i međuentitetskih  prevoznika putnika, na kojoj su prisustvovali i predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Ministarstva komunikacija i transporta BiH, te predstavnici Privredne komore Republike Srpske i Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH. Na sjednici je razmatrana primjena Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, objavljenog u Službenom glasniku BiH broj 47/22 i koja je stupila na snagu 27.07.2022.godine. Izmjenama se uvela obaveza plaćanja PDV-a inostranim prevoznicima putnika prilikom prelaska teritorije BiH, koja je otvorila nedoumice i polemike domaćih prevoznika i njihovih partnera u inostranstvu, s mogućim posljedicama za njihovu dalju saradnju, kooperativne odnose i poslovanje.

Prisutnima se obratio Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković, koji je istakao da u Komori, u nadležnosti Sektora za transport i komunikacije, rade četiri udruženja koja su jako aktivna i važna za bh. privredu. Predsjednik Marinković je rekao da su ova udruženja u svom djelovanju i inicijativima usko povezana s bh. institucijama, kako bi kroz prijedloge izmjena i dopuna zakonskih i podzakonskih propisa našli zajednička rješenja u interesu privrednika.

Tokom sjednice, članovi Udruženja međunarodnih i međuentitetskih drumskih prevoznika putnika, predstavnici komora i predstavnici nadležnih institucija govorili su o problemima koji su nastupili primjenom Pravilnika o izmjeni i dopuni Zakona o PDV-u, te dobili direktne odgovore predstavnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Usvojen je Zaključak Odbora Udruženja da se u narednom periodu dostave sve informacije prevoznika i njihovih inostranih partnera, te da informacije budu osnova za naredne sjednice i dostavljanje inicijativa Odbora Udruženja međunarodnih i međuentitetskih drumskih prijevoznika putnika Spoljnotrgovinske komore BiH. Ove incijative će pomoći u unaprijeđenju procedura (kroz dodatna pojašnjenja UIO BIH-Sektora poreza, elektronsko uvođenje procedure pretprijava stranog prevoznika i sl.) primjene navedenog Pravilnika, što je prihvaćeno od strane predstavnika UIO BIH.