Održana druga sjednica Odbora prerađivača mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH VTK/STK Bi

 

 

Sjednica Odbora prerađivača mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH održana je u prostorijama Mljekare Livno u Livnu.
Sjednici su prisustvovali predstavnici najznačajnijih izvozno orjentisananih mljekara u Bosni i Hercegovini: Meggle BH Bihać, Mljekara Livno, Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, Pađeni Bileća, MI 99 Gradačac , Milkos Sarajevo, Inmer Gradačac i Eko sir Puđa Livno.

Na sjednici je razgovarano o aktuelnoj problematici u proizvodnji i preradi mlijeka u BiH te vanjskotrgovinskoj razmjeni mlijeka i mliječnih proizvoda. Prema podacima Komore i petogodišnjoj analizi vanjskotrgovinske razmjene, u sektoru prerade mlijeka bilježi se količinski pad izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina od 13. 000 t, dok je jedinična izvozna vrijednost u konstantnom porastu. Izvoz u 2022. godini iznosio je 115 miliona KM i 67 hiljada tona, dok je uvoz iznosio 225 miliona KM i 56 hiljada tona. Izvoz 2022. godine je u odnosu na 2021. godinu vrijednosno rastao za 13,5% , a uvoz za 29%.
U strukturi proizvoda koji bilježe pad na prvom mjestu nalazi se UHT sterilizirano mlijeko -22,5%, maslac i mliječni namazi -18,66, te sir 13,97%. Ključna izvozna tržišta za mlijeko i mliječne proizvode u 2022. godini bila su Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Makedonija i Kosovo*. Tržišta iz kojih se mlijeko i mliječni proizvodi uvoze, a kojim dominira uvoz sira bila su: Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Srbija i Mađarska.
Obzirom da je sir proizvod koji dominira uvozom, značajno je pomenuti da je količinski i vrijednosni deficit ogroman. Na godišnjem nivou iz BiH se izveze 1.000 t sira u vrijednosti od 12 miliona KM, a uveze 12. 000 t u vrijednosti od 114 miliona KM. Uvozom dominiraju sirevi koji imaju perspektivu proizvodnje i u Bosni i Hecegovini. To su sir edamer, gauda, svježi, tvrdi i polutvrdi sirevi.

Domaći proizvođači/izvoznici kroz Grupaciju godinama skreću pažnju i iniciraju izmjene i dopune legislativnog okvira prema nadležnim institucijama.
Tako su i ovoga puta doneseni zaključci koji će biti upućeni nadležnim institucijama s ciljm unapređenja domaćeg i vanjskotrgovinskog poslovanja.

Share This