Održana 94.sjednica Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta

 

 

Na jučer održanoj 94. sjednici Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, kojoj su prisustvovali i predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, razmatrana su aktuelna pitanja u međunarodnom prijevozu, za koja su jednoglasno usvojeni odgovarajući zaključci.

Među prioritetnim pitanjima koja je razmatrao Odbor Udruženja, svakako je pitanje preraspodjele bazne kvote za raspodjelu CEMT dozvole za 2022.godinu, kao i pitanje uspostave sistema izdavanja digitalnog zelenog certifikata u Bosni i Hercegovini, koji već predstavlja problem vozačima pri realizaciji međunarodnih transportnih operacija.

Na samoj sjednici, predstavnici Ministarstva su dali pojašnjenja pojedinih odredbi Pravilnika o CEMT dozvolama, a Odbor je iskazao i podršku inicijativi za održavanje sastanka nadležnih i zainteresiranih subjekata u Bosni i Hercegovini u cilju iznalaženja mogućnosti za olakšice pri uvozu ekološki čistih vozila. Istovremeno zahtijevano je i održavanje sastanka sa Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine po pitanju aktivnosti za uspostavljanje uvjeta uzajamnosti, kao preduvjeta za pokretanje procedure za potpisivanje Sporazuma o povratu PDV-a sa drugim državama.

Share This