Dana 24.06.2021.godine, u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, održana je 11. Izborna Skupština Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika.
Zastupnike Skupštine-prijevoznike, predstavnika MKT BIH kao i FMPIK, goste je u uvodnom djelu pozdravila direktorica Sektora za transport i komunikacije Sabrina Teskeredžić, te ukazala na značaj ovog Udruženja kroz oblasti međunarodnog i međuentitetskog cestovnog prijevoza putnika u BIH. Istakla da je prijevoz putnika dinamičan proces sa jedne strane pun izazova, nepredvidivih okolnosti, a sa druge strane potpune opredijeljenosti ka maksimalnoj odgovornosti prema putniku, onome zbog koga ovaj vid transporta i postoji. O značaju Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika Vanjskotrgovinske komore BiH govorio je i potpredsjednik VTK BIH, g. Nemanja Vasić, sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti prijevoza putnika i njegovog daljeg doprinosa prema nadležnim bh institucijama.
Svjedoci smo globalizacije, nastojanja harmonizacije propisa, unificiranja uslova po kojim se obavlja međunarodni cestovni prijevoz putnika. Pod okriljem Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, iduće godine će biti 20 godina postojanja Udruženje prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika.
Vanjskotrgovinska komora BiH kroz rad Udruženja predlaže izmjene bh legislative iz oblasti međunarodnog i međuentitetskog cestovnog prijevoza, kako bi je prilagodili uređenim državnim zajednicama, a s ciljem ravnopravnog položaja i učešća naših prijevoznika u domaćem i međunarodnom cestovnom prijevozu, konkretno prijevozu putnika. Također, putem Udruženja prijevoznika pokušavamo dati prijedloge za razvoj transportnog sektora, radi usklađivanja s dugoročnim ciljevima i strateškim dokumentima Europske unije iz oblasti transporta.

Nakon provedenih izbora, za mandatni period 2021.-2025.godine, Skupština je verificirala mandate za sljedeće predstavnike, članice Vanjskotrgovinske komore BiH:

Predstavnik                                                                               Članica
Dejan Mijić, predsjednik Udruženja                                        Autoprevoz GS d.o.o. Banja Luka
Saudin Parić, potpredsjednik Udruženja                                Centrotrans d.d. Sarajevo
Valentina Trogrlić, dopredsjednica Udruženja                     Jelinak d.o.o. Žepče
Ivana Tanacković, član Odbora Udruženja                            Euro petrol oil d.o.o. Zvornik
Ahmedin Šabanagić, član Odbora Udruženj                         Autoprevoz bus d.o.o. Mostar
Ivan Kovačević, član Odbora Udruženja                                Ćićko commerce d.o.o. Tomislavgrad
Milica Miljanić, član Odbora Udruženja                                 Ubla tours d.o.o. Trebinje
Samir Hamzić, član Odbora Udruženja                                  Babić-bisstours d.o.o. Zenica
Mato Pranjić, član Odbora Udruženja                                    Globtour d.o.o. Međugorje

Nakon imenovanja novo rukovodstvo Udruženja je preuzelo vođenje sjednice Skupštine, te se raspravljalo i usvojeni su zaključci o pravcima djelovanja Odbora koji se ogledaju u radu mješovitih komisija za međunarodni cestovni prijevoz putnika, održivosti likvidnosti firmi zbog ugroženosti opstanka uvjetovanih mjerama protiv Covid pandemije, harmonizacije entitetskih i državnih propisa, razmatran je i status Protokola INTERBUS Sporazum, ponuđenog za pristupanje Bosni i Hercegovini kao potpisnici i članici INTERBUS Sporazuma, te zakazivanju sastanka sa nadležnim bh institucijama za donošenje hitne mjere za sprječavanje nelegalnog prijevoza koji se vrši kombi vozilima kapaciteta 8+1 i drugim vozilima u međunarodnom prijevozu putnika, kao i zaključak da Skupština Udruženja smatra neprihvatljivim Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku usklađivanja i registracije redova vožnje, načinu i postupku izdavanja dozvole i obrascu dozvole.

[wds id=”10″]