Održana 10. sjednica Odbora Udruženja u međunarodnom i međuentiteskom cestovnom prijevozu putnika

 

 

U Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori BiH (VTK/STK BiH) održana je 10. sjednica Odbora Udruženja međunarodnih i međuentitetskih prevoznika putnika, na kojoj su pored članova Odbora prisustvovali i predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija BiH, Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH i predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH. Na sjednici su razmatrani aktuelno stanje i problematika u djelatnosti međunarodnog i međuentiteskog drumskog prevoza putnika.
Prisutnima su se obratile direktorica Sektora za transport i komunikacije VTK/STK BiH Sabrina Teskeredžić, koja se zahvalila prisutnima na odzivu na ovu sjednicu na kojoj prevoznici u direktnom razgovoru sa predstavnicima ministarstava imaju mogućnost da postave i dobiju odgovore na problematiku sa kojom se susreću u svom poslovanju. Direktorica Sektora za edukaciju VTK/STK BiH dr.sc. Elma Kovačavić –Bajtal, upoznala je prisutne o obavljanju poslova stručnog osposobljavanja vozača i menadžera u međunarodnom cestovnom transportu, koja uskoro počinje kroz aktivnosti Spoljnotrgovinske komore BiH i Konzorcija.
Tokom sjednice članovi Odbora Udruženja, pomoćnik ministra Samir Planinčić, upoznao prisutne o budućim planovima Ministarstva komunikacija i transporta BiH, a koji se odnose na izmjene i dopune zakona i podzakonskih akata, što je pozdravljeno od strane prevoznika. Stav Udruženja je da je potrebno da prijevoznici putem ovog Udruženja budu uključeni prilikom izrade prijedloga za izmjene i/ili dopune zakonskih i podzakonskih akata.
U nastavku sjednice Odbor je analizirao je zaključke sa prethodnih sjednica koji su upućeni prema nadležnim institucijama i na koje nisu dobili odgovore, te zaključeno da se pojedini zaključci ponovo upute nadležnim bh. institucijama i da se insistira na organizaciji sastanaka sa predstavnicima državnih i entitetskih institucija.
Pored toga članovi Odbora su istakli potrebu održavanja sastanaka mješovitih komisija BiH i drugih država (Srbija, Crna Gora i dr.), kao i informaciju o donošenju Pravilnika o primjeni Protokola uz Sporazum o međunarodnom i povremenom prijevozu putnika običnim i putničkim autobusima – INTERBUS- Sporazum.

Share This