Održan webinar “Energijska efikasnost i upravljanje energijom u industrijskim preduzećima”

Webinar u organizaciji Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Centra za energiju, okoliš i resurse – CENER 21 pod nazivom „Energijska efikasnost i upravljanje energijom u industrijskim preduzećima” je održan 23.02. i 24.02.2022. godine.

Na webinaru se govorilo o značaju unaprjeđenja energijske efikasnosti (EE) za podizanje konkurentnosti industrije, imajući u vidu Evropski zeleni dogovor (European Green Deal).

U tom smislu, prezentirano je aktuelno stanje i buduće perspektive energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, zakonodavni okvir iz oblasti energijske efikasnosti u EU i BiH, faze provođenja energijskog audita, raspoloživi izvori finansiranja za projekte unaprjeđenja energijske efikasnosti u sektoru proizvodnje, niskokarbonski razvoj kroz ESCO mehanizme finansiranja energijske efikasnosti, zajednice obnovljive energije u BiH kao i povećanje konkurentnosti kroz smanjenje potrošnje energije, negativnog uticaja na okoliš i resursnu efikasnost. Pored toga, prezentirani su konkretni primjeri iz proizvodnih kompanija koje su uspješno implemetirale mjere energijske efikasnosti.

Predavači na webinaru su bili Esma Manić, Enova, Salko Maksumić, Exelent, Boris Rukavina, TÜV NORD, Amina Begić, CENER 21, Mirzet Mujagić, CENER 21, Senka Mutabdžija-Bečirović, UNDP BiH, Minela Isaković, GIZ, Sanela-Totić, Mibo komunikacije, Biljana Lipovac, Menprom Tuzla i Sanita Džino, CENER 21.

Webinaru je prisustvovalo 20 učesnika iz privatnog sektora.