Održan webinar „Društvena odgovornost u Bosni i Hercegovini – između ideala i stvarnosti“

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) u suradnji sa Predstavništvom fondacije Konrad Adenauer u BiH (KAS) organizirala je dana 16.03.2022. godine, putem Zoom aplikacije, webinar na temu „Društvena odgovornost u Bosni i Hercegovini – između ideala i stvarnosti“.

U uvodnom obraćanju prisutnim su se obratili gdin. Sven Petke, direktor KAS-a i dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju VTK/STK BiH. Gdin. Petke se osvrnuo na trenutnu situaciju u Ukrajini i ukazao na efekte ratnih dešavanja na globalnu ekonomiju i društvo, koji će se sigurno osjetiti u godinama koje su pred nama. S tim u vezi, gdin. Petke je dodao da u pravo vrijeme dolazi do realizacije edukacije koja za cilj ima promoviranje vrijednosti društveno odgovornog djelovanja.

Direktorica Instituta za edukaciju VTK/STK BiH, dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal zahvalila se gdinu. Petkeu, na saradnji i na tome što je KAS prepoznao važnost da se govori o ovoj temi. Polaznici webinara su upoznati sa aktivnostima Komore u oblasti edukacije i predstojećim školama, seminarima i webinarima za bh. poslovnu zajednicu u organizaciji VTK/STK BiH. Webinar je moderirao gdin. Mirza Konjo, saradnik za edukaciju u VTK/STK BiH.

Na webinaru su prezentirane sljedeće teme: Razvoj koncepta društveno odgovornog poslovanja; Politika Evropske komisije u vezi sa društvenom odgovornošću; UN Global Impact; Društveno odgovorno ponašanje kompanija u BiH; Šta rade velika, srednja i mala preduzeća – presjek; ISO 26000; Pozitivni primjeri društveno odgovornog poslovanja; Inspirativne priče iz BiH. Predavačica na webinaru bila je gđa. Sanida Hasanović-Čar.

Učešće na webinaru bilo je besplatno, a webinaru je prisustvovalo 40 polaznika ispred 33 kompanije, organizacije i institucije.