Održan webinar „develoPPP program – razvojna partnerstva za privatni sektor“

 

 

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirali su dana 14.10.2021. godine, putem MS Teams platforme, webinar na temu „develoPPP program – razvojna partnerstva za privatni sektor“, namijenjen proizvodno orijentiranim firmama iz drvnog, metalnog, elektro, tekstilnog (uključujući odjeću, obuću i kožu), poljoprivrednog i IT sektora.

Privatni sektor je pokretač razvoja, posebno u zemljama jugoistočne Evrope. No, ponekad se firme suočavaju s izazovima prilikom promovisanja inovativnih projekata i komercijalnih ulaganja, a sve u cilju postizanja održivog rasta. Tu se interesi firmi i njemačke razvojne saradnje ukrštaju, a najbolji rezultati se postižu udruživanjem snaga i partnerskim odnosom. Ova prilika se zove develoPPP program.

Pokrenut i financiran od njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ), develoPPP program nudi atraktivan način podrške kojim se poslovni izazovi mogu pretvoriti u razvojne mogućnosti. Udruživanje snaga s njemačkom razvojnom saradnjom stvara win-win situaciju koja koristi kako firmama, tako državi, i naposljetku njenim građanima.

Cilj webinara je bio pružiti dojmove o develoPPP programu, odnosno šta GIZ nudi privatnim firmama putem/u okviru ovog programa, koji su kriteriji za učešće, kako se prijaviti i drugo.

U ime VTK BiH polaznike edukacije je pozdravila dr.sci. Elma Kovačević-Bajtal, koja se zahvalila g. Rašić Krunoslavu, voditelju Regionalnog servis centra za saradnju sa privatnim sektorom Zapadnog Balkana, na izvrsnoj dosadašnjoj saradnji kao i mr.sci. Snježani Köpruner, direktorici kompanije GS TMT d.o.o. na značajnom doprinosu koji daje u implementaciji i razvoju stručnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, posebno imajući u vidu ulogu koja preduzeća imaju u prenosu novih znanja i unapređenju kompetencija novouposlene radne snage. Jer upravo preduzeća koja učestvuju u kooperativnoj obuci omogućavaju da se postojeći modeli edukacije usavršavaju kroz razumijevanje praktičnih potreba preduzeća i konkretne privredne grane. Ukratko, praksa dovodi do novih znanja, znanja pokreću nove i mijenjaju tekuće prakse, pri čemu ključnu ulogu imaju preduzeća kao neizbježna mjesta susreta teorije i prakse. U tom smislu, i logički govoreći, u svojoj neizbježnosti, neophodna je tijesna i kvalitetna saradnja između preduzeća, obrazovnih institucija i međunarodnih organizacija među kojima se posebno ističe, kao pozitivan primjer uspješne realizacije develoPPP programa, preduzeće GS TMT iz Travnika.

Nakon uvodnog obraćanja od strane organizatora, prisutnim se obratio gdin. Rašić Krunoslav (GIZ Sarajevo) sa detaljnom prezentacijom develoPPP programa. Gdin. Slaviša Jovanović je u nastavku polaznicima prezentirao iskustva u pripremi develoPPP projekata, a predavački dio je zaključila mr.sci. Snježana Köpruner, sa temom „Iskustva u implementaciji develoPPP projekta na primjeru firme GS-TMT Travnik“.

Webinaru je prisustvovalo ukupno 25 polaznika, među kojima su bili predstavnici kompanija iz metalnog, elektro, IT, drvnog, poljoprivrednog, zdravstvenog, tekstilnog i nevladinog sektora, kao i predstavnici institucija podrške privredi i komorskog sistema BiH.
Učešće na webinaru je bilo besplatno.

Share This