Održan sastanak sa novoimenovanim ambasadorom Republike Bjelorusije

 

 

Novoimenovani ambasador Republike Bjelorusije za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Mađarsku sa sjedištem u Mađarskoj, g. Uladzimir Ulakhovic, posjetio je Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine i razgovarao s predsjednikom Ahmetom Egrlićem o mogućnostima unapređenja saradnje između Bosne i Hercegovine i Bjelorusije.

Predsjednik je novoimenovanom ambasadoru najprije čestitao na imenovanju, a potom ga upoznao s aktivnostima Komore, čija je misija unapređenje privrednog ambijenta u zemlji i promoviranje bh. firmi u inozemstvu. Kako je kazao, prema podacima za prvih pet mjeseci 2022. godine iz Bjelorusije je uvezeno robe u vrijednosti oko 12 miliona KM, dok je istovremeno izvoz u Bjelorusiju iznosio oko 3 miliona KM. To pokazuje da prostora za unapređenje zajedničke saradnje ima, posebno u oblasti drvne i mašinske industrije.

Ambasador je istakao velike potencijale Bjelorusije u oblasti mašinske, metalne industrije i drvne industrije, zatim oblastima IT-a i mehanizacije za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Share This