Održan sastanak Mješovite komisije za transport sa SR Njemačkom

Dana 4.i 5. jula 2022.godine, u Sarajevu je održan sastanak Mješovite komisije o cestovnom prijevozu između delegacija Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke. U uvodnom dijelu sastanka razmijenjeni su podaci o realizovanoj robnoj razmjeni u prethodnim godinama, kao i u prvih pet mjeseci ove godine, gdje je obostrano konstatiran značajan porast obima robne razmjene između dvije države. Obzirom na ovu činjenicu, strane su se dogovorile da se za tekuću 2022.godinu, bosanskohercegovačkoj strani dodijeli, pored ranije dostavljenog kontigenta od 12000 dozvola i dodatnih 3000 dozvola za prevoz tereta, od čega je 1000 dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 5, a 2000 dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 6.
Isto tako, utvrđen je i kontigent dozvola za 2023.godinu, gdje je ispunjavanje obaveze uvođenja ekološki manje štetnih vozila omogućilo značajno povećanje i dosadašnjeg kontigenta od 30 godišnjih dozvola, tako da će u 2023. godini prijevoznicima u Bosni i Hercegovini biti dostupno:
– 6000 dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 5,
– 9000 dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 6,
– 100 godišnjih dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 6.
Dvije strane su se dogovorile da dozvole imaju, kao što je to bilo i do sada, rok važnosti do 31.01. naredne godine. Za više informacija, dostupan je potpisani tekst Protokola sa sastanka mješovite komisije za međunarodni drumski prevoz putnika i tereta Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.