Održan sastanak Mješovite komisije za transport sa Republikom Češkom

 

 

Sastanak Mješovite komisije za transport sa Češkom Republikom održan je u Pragu, 03. i 04.10.2018.godine, na kojem su nakon razmjene podataka o robnoj razmjeni, čija vrijednost se povećava iz godine u godinu razmatrana pitanja iz oblasti međunarodnog prijevoza putnika i tereta.

Razmatrajući pitanja iz oblasti međunarodnog cestovnog prijevoza putnika, delegacije su konstatirale da ne postoje nikakvi ozbiljni problem, kako u redovnom linijskom, tako i u vanlinijskom prijevozu putnika, zadržavši ranije dogovorenu kvotu od 100 dozvola (svaka dozvola vrijedi za 20 vožnji) za naizmjenični prijevoz putnika.

Što se tiče prijevoza tereta, češka strana je informirala da bosanskohercegovački prijevoznici spadaju u red onih koji imaju najmanje prekršaja, koji se uglavnom svode na nepravilno popunjavanje dozvola (evidentirano je svega 11 prekršaja). S tim u vezi, na zamolbu bosanskohercegovačke delegacije, češka strana je dostavila i specimen ispravno popunjenih dozvola, koje će Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine javno objaviti, a sve u cilju otklanjanja i ovih nedostataka pri obavljanju prijevoza u/kroz Republiku Češku.

Na prijedlog bosanskohercegovačke delegacije za liberalizacijom bilaterano/tranzitnog prijevoza ili njegove liberalizacije barem za vozila najvišeg eko standard (euro 5 ili euro 6), češka strana nije mogla dati pozitivan odgovor u trenutnoj situraciji, ali je ukazala da je spremna razmotriti povećanje kontigenta obzirom na prezentirane podatke o robnoj razmjeni između dvije zemlje.

S tim u vezi, dogovoreno je da se postojeći kontigent od 5000 bilaterano/tranzitnih dozvola poveća za 1000 dozvola i da to povećanje bude kako za 2019.godinu, tako i za 2018.godinu, pri čemu će dodatni kontigent od 1000 dozvola za ovu godinu, prijevoznicima biti na raspolaganju već od 01.11.2018.godine iste će vrijediti narednih 15 mjeseci (do 31.01.2020.godine).

U konačnici dogovoreni kontigeniti dozvola za prijevoz tereta iznose:
– 6000 bilateralno/tranzitnih dozvola,
– 300 univerzalnih dozvola,
– 30 godišnjih, bilateralno/tranzitnih dozvola.

U sačinjenom i potpisanom protokolu, kao rezultat dobre prakse, utvrđene su i navedene kontakt osobe za rješavanje problema nastalih prilikom obavljanja međunarodnog prijevoza, a sa bosanskohercegovačke strane to su Miroslav Đerić i Zijad Sinanović.

Share This