Održan sastanak mješovite komisije za transport sa Crnom Gorom

Sastanak Mješovite komisije za transport sa Crnom Gorom, održan je u Banja Luci 26. i 27.09.2018.godine, na kojem su razmatrana pitanja iz oblasti međunarodnog prijevoza putnika i tereta.

Uz konstataciju o postojanju 48 registriranih redova vožnje na redovnim autobusnim linijama između dvije države, dogovoreno je da se za naizmjenični prijevoz u 2019.godini, razmijeni kontigent od 50 dozvola, koje vrijede za dva odlaska i dva povratka. Pored toga, utvrđen je precizan model održavanja linije kada se nije u mogućnosti obezbjediti recipročni partner u Crnoj Gori, te dogovoreno obostrano poduzimanje mjera, kako bi se na graničnim prijelazima osigurala prednost prolaska autobusa koji obavljaju redovan međunarodni autobusni linijski prijevoz.

U oblasti međunarodnog cestovnog prijevoza tereta, zadržan je postojeći kontigent dozvola za prijevoze iz/u treće države, budući da su strane imale dijametralno suprotne stavove i prijedloge u pogledu definiranja režima obavljanja ove vrste prijevoza. Pored toga, dogovoreno je održavanje tehničkog sastanka u aprilu 2019.godine, kada će uz pitanja zajedničkog djelovanja inspekcijskih orana, ovo pitanje biti ponovno na dnevnom redu.

Protokol sa sastanka Mješovite komisije sa Crnom Gorom, nalazi se na linku Protokol.