Održan sastanak Mješovite komisije sa Bjelorusijom

 

 

Na sastanku Mješovite komisije za međunarodni cestovni prijevoz između Bosne i Hercegovine i Bjelorusije, održanom u Sarajevu, u svojstvu člana delegacije Bosne i Hercegovine, pored predstavnika Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, prisustvovao je i predstavnik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Povećanje robne razmjene između dvije države i namjera da se omogući jednostavnije obavljanje prijevoza između dvije zemlje, bili su osnov za obostrano preuzimanje obaveza za pokretanje aktivnosti na izmjeni važećeg Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Bjelorusije, kako bi od 01.januara 2020.godine, bilateralni, tranzitni i prijevoz tereta iz/za treće države bio u liberaliziran u cjelosti (bez dozvola). Isto tako, do okončanja ovih aktivnosti i stupanja na snagu izmjena i dopuna predmetnog Sporazuma, prijevoznici će imati na raspolaganju godišnji kontigent od 300 dozvola za bilateralno-tranzitni prijevoz tereta i 350 dozvola za prijevoz tereta iz/za treće države. Dozvole izdate u tekućoj godini, vrijede do 31.januara naredne godine.
Delegacija Bjelorusije je informirala da je od 01.januara 2019.godine Bjelorusija ukinula naknadu za javne puteve, koju su do tada morali plaćati strani prijevoznici.

Kako Bjelorusija još uvijek nije okončala aktivnosti na pristupanju Interbus Sporazumu, dogovoreno je da se prijevoznici iz Bosne i Herecovine pri obavljanju vanlinijskog prijevoza putnika mogu koristiti putni list po Interbus Sporazumu, a prijevoznici iz Bjelorusije putni list po ASOR-u, te je utvrđen i godišnji kontigent od 20 dozvola za obavljanje vanlinijskog prijevoza putnika.
U cilju otklanjanja bilo kakvih nesporazuma koji mogu nastati prilikom kontrole dozvola koju provode nadležni kontrolni organi u obe države, definirano je da su dopuštene izmjene podataka unesenih u dozvoli samo ukoliko su te izmjene ovjerene pečetom i potpisom organa koji je tu dozvolu i izdao.
Protokol sa sastanka dostupan je na sljedećem linku