Održan  prvi samit zemalja Zapadnog Balkana i Kazahstana

U organizaciji Asocijacije „BERKUT“ BiH i AIFC Kazahstan, u partnerstvu sa Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom BiH, Veleposlanstvom Republike Kazahstan u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, te Nacionalnom komorom poduzetnika Republike Kazahstan “Atameken”, u prostorijama AIFC-a u gradu Nur-Sultan, Kazahstan, održan je  prvi samit zemalja Zapadnog Balkana i Kazahstana.

Za privrednike iz regije forum je bio prilika  da predstave svoje proizvode i usluge i plasiraju ih na nova tržišta, kao i da prošire postojeće i steknu nove poslovne kontakte. Potencijale Bosne i Hercegovine i mogućnosti uspostavljanja saradnje, učesnicima je predstavio predsjednik Nemanja Vasić. Privrednici i predstavnici Komore održali su više bilateralnih sastanaka, a drugog dana foruma upriličene su i posjete kompanijama i institucijama.

Kazahstan, kao deveta zemlja po veličini u svijetu, jedan od svjetskih lidera u energetici i zemlja sa preko 250 miljardi USD stranih ulaganja, nedovoljno je pokriveno tržište, odnosno mogućnosti plasmana proizvoda i usluga privrede iz regije Zapadnog Balkana su znatno velike i ovo je odlična prilika da naši privrednici predstave svoje proizvode i usluge.