Održan prvi regionalni sastanak za razvoj regionalnog standarda kvalifikacija poljoprivredni tehničar tradicionalnog i organskog uzgoja (Budva, Crna Gora, 04. i 05.07.2022. godine)

Po prvi put u regionu Zapadnog Balkana, sastankom u Budvi predstavnici VET i kvalifikacionih agencija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Srbije započeli su razvoj regionalno zasnovanog standarda kvalifikacija. Sastanku je prisustvovalo ukupno 22 učesnika, stručnjaka iz oblasti obrazovanja i poslovanja iz EQET SEE privrede koji su radili na razvoju standarda zanimanja Poljoprivredni tehničar tradicionalnog i organskog uzgoja.

Prvom danu sastanka prisustvovala su po dva nominovana učesnika iz svake EQET SEE privrede, projektni tim ERI SEE Sekretarijata, gospođa Tina Šarić, direktorica Sekretarijata ERI SEE i menadžer projekta EQET SEE, gospođa Ivana Živadinović, regionalni koordinator projekta, Mirjana Janovac, finansijski menadžer i Maja Jukić spoljni ekspert za razvoj standarda kvalifikacija.

Glavni cilj prvog dana sastanka je bio razgovor o prilagođavanju pripremljene Metodologije za razvoj regionalno zasnovanih standarda kvalifikacija s ciljem činjenja prvih i koraka ka razvoju regionalno zasnovanih ATTOKS-a. Tokom drugog dana, stručnjacima za obrazovanje iz EQET SEE ekonomija pridružili su se i stručnjaci iz sektora poljoprivrede koji su radili na razvoju ATTOOS-a. Predvođeni spoljnim ekspertom, gospođom Majom Jukić, EKET SEE stručnjaci za obrazovanje i poslovanje započeli su rad na razvoju prvog regionalno zasnovanog standarda kvalifikacija.

Finalizacija prvog regionalno zasnovanog standarda kvalifikacija očekuje se u 2022. kalendarskoj godini kroz seriju regionalnih sastanaka nakon kojih će svaka privreda raditi na nacionalnoj validaciji usaglašenog standarda.

Više o projektu EQET SEE dostupno je ovdje. Metodologija za razvoj regionalnih standarda kvalifikacija (razvijena u okviru TO REGOS) može se preuzeti na stranici Projekta.

 

* Ova oznaka ne dovodi u pitanje stajališta o statusu i u skladu je s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i mišljenjem ICJ-a o proglašenju neovisnosti Kosova.