Održan Poslovni forum Bosne i Hercegovine – Republika Turska

 

 

Vanjskotrgovinska/ Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Odborom za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske – DEIK-om, u okviru zvanične posjete BiH predsjednika Republike Turske g-din Recepa Tayyipa Erdogan, organizovala je Poslovni forum Bosna i Hercegovina – Republika Turska, kom je prisustvovalo više od 90 bosanskohercegovačkih i turskih kompanija.

Na samom početku Foruma, prisutne je pozdravio i obratio se predsjednik Komore Zdravko Marinković, koji je izrazio veliku zahvalnost i čast na ukazanoj prilici da se u okviru posjete najviših zvaničnika Republike Turske na čelu sa predsjednikom Recep Tayyip Erdoganom , organiziju i poslovni susreti privrednika s ciljem unapređenja privredne saradnje dvije zemlje. Osvrnuvši se na robnu razmjenu, predsjednik Marinković je istakao da ona kontinuirano raste, te da je od 2004. godine, kada je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini pa do sada, robna razmjena povećana za više od sedam puta. U 2021. godini sa R. Turskom ostvaren je obim robne razmjene od 760 miliona Evra, od čega je uvoz u BiH iznosio 575 miliona Evra, uz pokrivenost uvoza izvozom od oko 32,3%. Trend rasta obima razmjene bilježi se i u prvih sedam mjeseci 2022.godine. Predsjednik je takođe izrazio nadu da će prošlogodišnje dopune Sporazuma unaprijediti saradnju u oblasti IT sektora, turizma i drugih uslužnih grana.

Govoreći o investicijama, predsjednik je ukazao na činjenicu da je Republika Turska, zaključno sa 2021. godinom, investirala u BiH ukupno 265.3 milion EUR, te da je na desetom mjestu najznačajnijih stranih investitora. Posebno je ukazao na činjenicu da Bosna i Hercegovina  raspolaže značajnim  prirodnim resursima i potencijalima za razvoj, što se prije svega ogleda kroz najznačajnije sektore bh. privrede, kao što su metaloprerađivački i elektro sektor, drvo-prerađivački sektor, građevinski i energetski sektor, a u posljednje vrijeme i kroz ubrzani razvoj IT sektora i sektora turizma. Upravo navedeni potencijali su i prilike za buduće investicije ali i poslovne projekte čija će realizacija doprinjeti povećanju obima razmjene, ali uz istovremeno, postepeno smanjenje debalansa u međusobnoj trgovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, g-din. Šefik Džaferović je istakao kako je Republika Turska strateški partner Bosne i Hercegovine u svim oblastima, uključujući i ekonomsku saradnju, te je naveo šta je urađeno da se poboljšava rast trgovinske razmjene između dvije zemlje. Takođe je istakao dva značajna važna parametra u saradnji dvije zemlje od kojih je prvi upravo prethodno pomenut  rast trgovinske razmjene dok je drugi rast direktnih stranih investicija. Podjetio je da je prije skoro dvije decenije, trgovinska razmjena između dvije zemlje iznosila svega 70 miliona dolara, na godišnjem nivou. Predsjedavajući je posebno naglasio čvrsto uvjerenje da će u godinama koje su pred nama, pozitivan trend još više rasti, na obostranu korist, kao i da je za ostvarenje tog cilja neophodno uložiti dodatne napore i posvećeno raditi kako bi se ulaganja iz Turske u BiH povećala. Kako je rekao, u tome je i svrha poslovnog  foruma.

Nakon g-din Džaferovića, prisutnima se obratio i predsjednik Turske g-din  Recep Tayyip Erdogan koji je ovom prilikom pozvao turske investitore da intenziviranjem ulaganja u BiH doprinesu razvoju ove zemlje, te je podsjetio na izvrsne bilateralne odnose dvije zemlje u vrijeme kada se obilježava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ekonomske veze, kako je rekao Erdogan, pored toga što doprinose jačanju bilateralnih odnosa među državama, istovremeno doprinose i jačanju stabilnosti i blagostanja u regionu.

Predsjednik Erdogan je izrazio zadovoljstvo zbog rasta obima robne razmjene između dvije zemlje, ali i naglasio kako postoji prostor za unapređenje odnosa u ovom domenu. Podsjetio je da je obim trgovinske razmjene u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine povećan za 15 posto te da je dosegao 627 miliona dolara.

Nakon obraćanja zvaničnika uslijedili su poslovni susreti grupisani po privrednim sektorima.

 

Share This