Obilježen Svjetski dan akreditacije

Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA) i Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u okviru »Tjedna akreditacije u BiH 2019«, organizirali su konferenciju za novinare povodom Svjetskog dana akreditacije i tom prilikom ukazali na značaj akreditacije i ovogodišnje teme „Akreditacija: dodavanje vrijednosti lancima snabdijevanja“.

Predstavnici Instituta za akreditiranje BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) danas su na konferenciji, održanoj u prostorijama Komore u Sarajevu, kazali da je ovogodišnja tema posebno značajna jer lanci snabdijevanja igraju ključnu ulogu u blagovremenoj, ekonomičnoj i kvalitetnoj isporuci proizvoda i usluga potrošačima, preduzećima i javnom sektoru.

Direktor BATA-e Željko Medak je kazao, između ostalog, da akreditacija doprinosi unapređenju kvaliteta lanaca snabdijavanja kroz postupak koji obuhvata akreditaciju laboratorija koje npr. ispituju sigurnost igračaka, preko inspekcije proizvodnih procesa, pa do akreditirane certifikacije  proizvođača hrane i standarda za ispravnost hrane.

Direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović je kazala da se radi o zanimljivoj temi naročito iz ugla privrednika u različitim oblastima, te da je globalne lance vrijednosti teško uspostaviti, održati i od toga da firme imaju svoj profit. Podsjetila je da infrastruktura kvaliteta uopšteno posmatrano uključuje akreditaciju, standardizaciju, nadzor nad tržištem i mjeriteljstvo, te da svi lanci nose jednu poruku, a to je da imamo kvalitet i sigurnost u proizvode.

Predsjednica Asocijacije akreditovanih tijela za ocjenjivanje usklađenosti, certifikaciju i verifikaciju pri VTKBiH Zehrina Begić je pojasnila da konačni korisnik nekog proizvoda ili usluge mora biti zadovoljan tim proizvodom, odnosno uslugom.
–  Da bi bio zadovoljan, neko taj proizvod mora kontrolisati.  Postoji mnogo laboratorija, preduzeća, ustanova koje se bave kontrolom proizvoda ili usluga. Akreditirana tijela za ocjenjivanje usklađenosti, bile da su to ispitne, kalibracione laboratorije ili inspekcijska tijela su kontrolisana, odnosno oni su dokazali svoju kompetentnost da taj posao ispitivanja obavljaju nepristrasno, objektivno i u skladu sa tehničkim specifikacijama za određeni proizvod – kazala je Begić.

“Svjetski dan akreditacije”, koji se u svijetu svake godine obilježava 9. juna/lipnja, je globalna inicijativa koju su zajednički pokrenuli Međunarodni akreditacioni forum (IAF) i Međunarodna organizacija za saradnju u području akreditiranja laboratorija (ILAC), u cilju upoznavanja javnosti sa značajem akreditacije.

Brošura: Akreditacija – Dodavanje vrijednosti lancima snabdijevanja i informacije o BATA-i LINK
Video: Akreditacija – Dodavanje vrijednosti lancima snabdijevanja LINK