Obavještenje o promjeni visine minimalne naknade za izdavanja ATA karneta

 

 

Na zadnjem sastanku WATAC (Svjetskog ATA vijeća) članice ATA sistema su informisane da će doći do promjene visine naknade koju udruženja izdavaoci ATA karneta plaćaju Međunarodnoj trgovinskoj komori (ICC) za ATA karnete.

Umjesto dosadašnjeg doprinosa od 4 Eura po svakom izdatom ATA karnetu, doprinosi se povećavaju na 8 Eura po ATA karnetu, za ATA karnete izdate u periodu od 01.01.2022. godine do 31.12.2022. godine;

S obzirom da se sa promjenom visine doprinosa koji se plaćaju Međunarodnoj trgovinskoj komori, povećavaju i troškovi Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine za izdavanje ATA karneta, visina minimalne naknade za izdavanje ATA karneta će se korigovati, odnosno od početka 2022. godine naknada će se povećati za 8 KM (za isti iznos za koliko je povećana i visina doprinosa koji se plaća ICC-u).

Tako da će od 01.01.2022. godine uplata za ATA karnet za članove komore koji redovno izmiruju članarinu VTK/STK BIH umjesto 75 KM iznositi 83 KM, a uplata za ATA karnet za članove koji ne izmiruju redovno članarinu VTK/STK BIH će umjesto 90 KM iznositi 98 KM.

Svi ostali elementi cijene ATA karneta ostaju isti:

– Cijena jednog lista (korica, talona i kupona) – 2,30 KM (odnosno 2,00 KM za korisnike koji uredno plaćaju članarinu);
– Premija za osiguranje – 0,3% ukupne vrijednosti robe (min. 40,00 KM).

Share This