Obavještenje – Nova Covid-19 pravila za Švicarsku

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava prijevoznike u međunarodnom cestovnom prijevozu putnika da će, prema informaciji Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, u Švicarskoj Konfederaciji od dana 22. 1. 2022. godine važiti nova Covid-19 pravila za ulazak u državu.

Za sva putovanja se primjenjuje 3G pravilo, s tim da putnici koji su preboljeli Covid-19 ili su cijepljeni ne trebaju imati test. Ostali putnici moraju imati PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigen test ne stariji od 24 sata. Pored cijepljenih i onih koji su preboljeli, oslobođene kategorije su djeca mlađa od 16 godina i hitni medicinski slučajevi.

Naravno, i dalje ostaje obaveza svim putnicima koji ulaze u Švicarsku Konfederaciju da popune obrazac https://swissplf.admin.ch/formular.

Osobe oslobođene testiranja i popunjavanja obrasca su profesionalni vozači autobusa i kamiona. Više informacija možete naći na sljedećem linku : Coronavirus: Quarantine and requirement to work from home apply until end of February; other measures provisionally until end of March (admin.ch)