Obavijest- Uvjeti za ulazak bh. državljana/predstavnika kompanija u pojedine zemlje

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je obaviještena od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o uvjetima/mjerama za ulazak bh. državljana/predstavnika kompanija u pojedine zemlje

Ambasada BiH u Sofiji je dostavila informaciju da je odlukom ministra zdravlja Republike Bugarske od 1.oktobra do 30.novembra 2020. godine državljanima BiH ulazak u Republiku Bugarsku dozvoljen tako da:
– posjeduju negativan PCR test na COVID-19 ne stariji od 72 sata i/ili
– tranzit preko teritorije Bugarske bez potrebe testiranja, uz garanciju da će putnik napustiti teritoriju (u praksi rok je 12 sati).

Veleposlanstvo BiH u Ankari dostavilo je informaciju o uvjetima ulaska bh. predstavnika kompanija u Republiku Tursku, Gruzija i Republiku Azerbejdžan.

– Turska-
Poslovnim subjektima iz BiH ulazak u Republiku Tursku dozvoljen je kopnenim i zračnim putem, a tranzit kroz istu je slobodan. PCR test za COVID-19 nije potreban, a u slučaju povišene temperature osoba se podvrgava besplatnom testiranju na COVID-19.

– Gruzija-
Kada je u pitanju Gruzija, poslovni subjekti su na osnovu ispunjenog posebnog obrasca i koordinacije s relevantnim sektorskim agencijama izuzeti od restrikcija prilikom ulaska u zemlju. Poslovni posjetitelji u Gruziji dužni su provesti PCR test za COVID-19 o osobnom trošku svaka 72 sata ili ispuniti karantensku obavezu u trajanju od 14 dana (o osobnom trošku).

– Azerbejdžan-
U Republici Azerbejdžan trenutna situacija nije dobra zbog ratnih djelovanja u pokrajini Nagorno-Karabah. I prije ratnih događanja, zbog pandemije COVID-19 na snazi su bile restrikcije za ulazak državljana BiH u Azerbejdžan. Veleposlanstvo BiH u Ankari obavještava da će, kada se za to steknu uvjeti, od azerbejdžanske strane zatražiti ublažavanje mjera koje bi omogućile jednostavniji ulazak poslovnih subjekata iz Bosne i Hercegovine u tu zemlju

Veleposlanstvo BiH u Bukureštu obavijestilo je da u skladu s posebnom Odlukom Nacionalnog komiteta za izvanredne situacije Republike Rumunjske dozvoljen ulazak svih predstavnicima kompanijai koje mogu dokazati postojanje ugovornih odnosa između poslovnih subjekata u Rumunjskoj i BiH. Na snazi je mjera dozvoljenog ulaska u Rumunjsku na 72 sata, uz obavezu prilaganja negativnog testa na COVID-19 koji ne smije biti stariji od 8 sati. Mjera obavezne karantene nije na snazi.

Ambasada BiH u Kopenhagenu dostavila je informacije vezane za kretanje izvršnih predstavnika bh. kompanija, te njihovih vlasnika u i preko teritorija Danske, Latvije i Litvanije.

– Danska-
Dozvoljen je ulazak u Dansku državljanima trećih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, samo u opravdanim slučajevima i uz predočenje za to relevantne dokumentacije. Policija Danske je na zvaničnoj stranici (https://politi.dk/en) objavila:
– Prisustvo poslovnom sastanku: predočiti e-mail, potvrdu/dokaz o poslovnoj suradnji i vrijeme i mjesto poslovnog sastanka. Potrebno je navesti kontakt detalje kontakt osobe za navedeni sastanak u Danskoj, koja će moći potvrditi informacije o poslovnom sastanku. Također, predočiti i potvrdu nadležne zdravstvene službe o rezultatu testiranja na SARS-CoV-2, ne stariji od 72 sata od datuma ulaska u Dansku.

– Latvija-
Bosna i Hercegovina se nalazi na listi zemalja čijim državljanima, zbog visoke stope zaraženih, nije dozvoljen ulazak u Latviju, osim u izuzetnim slučajevima:
– ukoliko imaju boravišnu dozvolu; na poziv organizacije radi održavanja kulturnog događaja; učešće u međunarodnim sportskim događajima; ako je dolazak stranca neophodan za ispunjavanje obaveza latvijskih kompanija (stranac pismeno potvrđuje da će tijekom boravka u Latviji osigurati samoizolaciju van radnog vremena u latvijskoj kompaniji, prateći svoje zdravstveno stanje i poštujući epidemiološke preporuke); nastavak započetog tretmana u zdravstvenim institucijama.
– svi putnici, uključujući državljane Latvije i lica sa stalnim boravkom u Latviji, koji dođu iz zemalja u kojima je broj zaraženih u zadnjih 14 dana prešao broj 16 na 100 000 stanovnika, moraju se samoizolirati na period od 10 do 14 dana, po dolasku u Latviju, kao i ispuniti registracijski obrasca.

-Litvanija-
Državljani zemalja u kojima je stopa zaraze 25 na 100 000 stanovnika u zadnje dvije nedelje, među kojima je i BiH, obavezni su podvrgnuti se samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Samoizolaciji podliježu i litvanski državljani i lica s odobrenim boravkom u Litvaniji, koji se vračaju ili dolaze u Litvaniju. Državljani Litvanije i stranci imaju mogućnost skraćenja perioda samoizolacije tako što će se testirati na koronavirus, ali tek nakon 8 dana od povratka/dolaska u zemlju. U slučaju negativnog testa, period izolacije se skraćuje na 10 dana.
Obaveza samoizolacije se ne odnosi na diplomatsko-konzularno osoblje i članove njihovih porodica, kao i članove službenih delegacija; lica u tranzitu; kabinsko osoblje; NATO osoblje; policijski službenici angažirani na poslovima ekstradicije, transfera osuđenih lica i preuzimanja uhapšenih lica.
Stranim državljanima iz zemalja na tzv. crvenoj listi, među kojima je i BiH, dozvoljen je ulazak samo u sljedećim slučajevima, uz obavezu samoizolacije:
– ukoliko imaju reguliran boravak na teritoriji Litvanije; posjeta članovima uže porodice (roditelji, djeca, supružnik) koji su državljani Litvanije ili imaju reguliran boravak; reguliran boravak u državama koje nisu na tzv. crvenoj listi; lica koja uživaju imunitet u skladu s Bečkom konvencijom, članovi njihovih porodica, poslužno osoblje, kao i članovi službenih delegacija; kabinsko osoblje zaposleno u litvanskim kompanijama; zdravstveni radnici koji dolaze radi pružanja pomoći u obavljanju zdravstvenih usluga; profesionalni sportisti i članovi njihovih porodica uz dozvolu Ministarstva kulture Litvanije; novinari uz dozvolu Ministarstva inostranih poslova Litvanije; lica koja dolaze zbog studiranja i/ili doktorskih istraživanja; zbog specijalnih humanitarnih razloga uz dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova Litvanije; zbog prisustva sahrani najbližih srodnika; strani investitori uz dozvolu Ministarstva ekonomiju i inovacije i potvrde javne litvanske institucije nadležne za investiranje; u drugim izuzetnim slučajevima na osnovu individualne dozvole nadležnog ministarstva i uz suglasnost Vlade Litvanije.

Putnici redovnih, specijalnih ili čarter linija (kopnenim, vazdušnim ili morskim pravcima) su u obavezi registrirat se prije putovanja u Litvaniju na stranici Nacionalnog zdravstvenog centra (NPHC)- https://keleiviams.nvsc.lt/lt/form, odnosno putnici prije ukrcavanja u avion, brod, autobus ili voz, trebaju popuniti obrazac na naznačenoj stranici i predočiti potvrdu s elektronskim kodom (QR kod) koji su dobili nakon registracije. U slučajevima individualnog putovanja kopnenim putem (auto), obavezni su registrati se kod NPHC u roku od 12 sati od trenutka ulaska u Litvaniju.

Za državljane Bosne i Hercegovine, kao se navodi u obavijesti MVP BiH, nosioce civilnih putnih isprava u svrhu poslovnog putovanja dozvoljen je ulazak u Republiku Grčku na osnovu pozivnog pisma dobivenog od strane poslovnog putovanja, te uz posjedovanje negativnog rezultata PCR testa za COVID-19, napravljenog najkasnije 72 sata prije ulaska u Grčku, s tim da se potrebno unaprijed obratiti Ambasadi Grčke u Sarajevu.

Potvrde o negativnom rezultatu RT-PCR testa trebaju biti napisane na engleskom jeziku i moraju sadržavati ime i prezime, broj putne isprave i jedinstveni matični broj putnika.

Kategorije koje vrše RT –PCR testiranje trebaju biti:

– Nacionalne referentne laboratorije,

-Nacionalne laboratorije za javno zdravlje ili

– Privatne laboratorije koje su akreditirane od strane odgovarajućih nacionalnih zdravstvenih institucija.

Ambasada BiH u Amanu, koja nerezidentno pokriva Liban, Irak, Siriju i Palestinu,informirala je da Liban i Irak ne predviđaju obavezni karantin, da Sirija još uvijek nije otvorila svoje granice, te da ulazak u Palestinu zavisi od Izraela. U vezi s navedenim, skrenuta je pažnja da se svi putnici prilikom lijetanja u Liban ponovo testiraju na COVID-19 na aerodromu u Bejrutu (bez obzira na to što imaju negativan trest ne stariji od 96 sati prije dolaska u Liban) i jedino ako je navedeni drugi test pozitivan isti se upućuju u samoizolaciju.

Svi putnici koji dolaze u Irak moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Temperatura se mjeri na aerodromu i ako postoji sumnja na virus ti putnici se ponovo testiraju na aerodromu. Ako je rezultat testa pozitivan upućuju se u samoizolaciju.

S obzirom na nepredvidivost pandemije, neizvjesno da li će nadležne vlasti svih navedenih zemalja mijenjati postojeće uvjete ulaska/izlaska/tranzita stranaca .

Generalne preporuke za građane Bosne i Hercegovine vezane za putovanja u vrijeme pandemije COVID-19 dostupne su na zvaničnoj web stranici Ministarstva inostranih poslova BiH

-na linku: https://www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/sta_konzul_moze_uciniti_za_vas/?id=17675,

a tabelarni prikaz uvjeta/mjera po zemljama, ažuriran 6.10.2020. godine,

-na linku https://www.mvp.gov.ba/HTML/PDFDoc/Tabela%2006.10.%202020.%20godine.

Kako Vam možemo pomoći?

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.